Vijesti 2004
Javna rasprava o putevima u Rakitnici PDF Ispis E-mail
09 May 2005
U Konjicu je dana 20.08.04. godine održana javna rasprava na temu (ne)izgradnje šumskih puteva kroz kanjon Rakitnice. Na raspravi su pored predstavnika nevladinog sektora iz Konjica, Sarajeva i Mostara prisustvovali predstavnici sela Grušča, općinskih vlasti Šumskog preduzeća "Prenj" iz Konjica kao i mnoštvo zainteresiranih građana. Raspravu je vodio Mehmed Cero, predstavnik federalnog ministarstva prostornog uređenja i okoliša.
Opširnije...
 
Ugrožena riblja vrsta Glavatica PDF Ispis E-mail
27 December 2004
"Glavatica u gornjem toku Neretve - stanje mjere i zaštita " naziv je savjetovanja koje održano u Konjicu dana 21.12.2004. g. Skup je upriličen u organizaciji Zeleni - Neretva, a prisutni su iskazali veliko interesovanje za rješavanje ovog problema.
Glavatica je zasigurno najatraktivnija riblja vrsta rijeke Neretve. Može da dostigne veličinu od čak 140 cm i težinu do 30 kg. Naseljava samo rijeke jadranskog sliva i zbog toga se smatra endemom ovog područja. Zbog svoje atraktivnosti često je na meti sportskih ribolovaca, a još češće kriv o lovaca. Iz razloga što je populacija ove vrste pred nestankom naše udruženje je odlučil o da pokrene aktivn o sti na zaštiti ove endemne vrste.
Opširnije...
 
Održana Skupština Eko mreže BiH PDF Ispis E-mail
19 December 2004

 U Banjaluci je proteklih dana (15 - 19. 12. ) održana Skupština Eko mreže BiH kojoj je prisustvovalo preko 40 učesnika iz 28 ekoloških organizacija članica mreže.
Za vrijeme trajanja skupa od strane domaćina upriličeno je više sadržaja a svi su imal i za cilj bolje funkcionisanje Eko mreže BiH. Inače, mreža je inicirana krajem 2001. godine na prvom treningu elektronskog umrežavanja organizacija koje se bave zašt i tom okoliša iz BiH .

Opširnije...
 
Vrtaljica - gradski park ili... PDF Ispis E-mail
08 December 2004
"Vrtaljica - gradski park ili... " bio je naslov okruglog stola održanog 08.12. (srijeda) u organizaciji udruženja "Zeleni - Neretva" iz Konjica.
Vrtaljica je prije rata uživala status omiljenog izletišta svih pravih konjičana i njen status gradskog parka skoro da se i podrazumijevao, mada to nikada nije regulisano.
Opširnije...
 
Ministarstvo odobrilo izgradnju puta kroz Rakitnicu PDF Ispis E-mail
22 November 2004
Federalno Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša je izdalo okolinsku dozvolu za izgradnju puta kroz kanjon Rakitnice (Dubočani - Prebilje), a na zahtjev izvođača radova Šumarstva "Prenj" iz Konjica. Nakon mnogo prašine koja se podigla oko ovog slučaja probijanja puteva kroz središte kanjona uslijedilo je zatišje odnosno čekala se odluka Federalnog Ministarstva . Zanimljivo, odluka nije plod zakonske studije uticaja na okoliš (koja izgleda nije ni urađena) već procjena djelatnika Ministarstva. Izvođaču je dozvola izdana uz gomilu nabrojanih uslova od kojih nabrajamo:
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 9 od 16

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?