Vijesti 2004
Dan bez automobila PDF Ispis E-mail
28 September 2004
U Konjicu je 22. septembra obilježen Dan bez automobila, a u povodu svjetskog obilježavanja ovog datuma. Glavna ulica M. Tita je bila zatvorena od 13 do 15 sati i za to vrijeme su se odvijale zanimljive aktivnosti: biziklizam, rolanje, odbojka, puzle za najmlađe i sl.
Opširnije...
 
Nacionalni park : Prenj, Čvrsnica, Čabulja i Vran PDF Ispis E-mail
20 September 2004
Nakon što je decenijama bio rezervisan za područje od posebnog značaja za državu, ovaj dio Dinarida je konačno predložen od strane Ministarstva okoliša za područje od značaja za FBiH, odn. budući nacionalni park. Inicijative za proglašenjem su postojale i ranije, ali su u bivšoj državi prioritet za zaštitu imale lokacije velikih istorijskih bitaka .
Opširnije...
 
Bitka za Neretvu PDF Ispis E-mail
03 July 2004
Na Partizanovom igralištu u Konjicu je dana 25.06.04. godine održan koncert pod nazivom 'Bitka za Neretvu'. Koncert je reakcija na sve ozbiljnije namjere vlasti da rijeku Neretvu pregrade u cilju proizvodnje električne energije.
Opširnije...
 
Kalajdžijin potok: Nelegalna stočna deponija PDF Ispis E-mail
09 June 2004
Kalajdžijin potok: Nelegalna stočna deponija
U rejonu Kalajdžijin potok na šumskoj putnoj komunikaciji Spiljani - Dubočani (općina Konjic) već duže vrijeme je aktivna nelegalna stočna deponija. Općinske vlasti su prošle godine lokalnom mesaru iz sela Spiljani izdale dozvolu za privremeno odlaganje stočnog otpada u rejonu Kalajdžijin potok, ali uz obavezu poštivanja propisane higijenske procedure.
Ova odluka je uslijedila nakon višestrukog reagovanja okolnih mještana i našeg udruženja.
Naime, ranijih godina (poslije rata) mesari su otpad deponovali direktno sa mosta u Neretvu, a sada to rade na relaciji Kaladžijin potok i to odmah uz pomenuti put. Evidentno je da se propisi ne poštuju i da ovakvo ponašanje lokalnih mesara može samo doprinjeti širenju epidemije bruceloze koja upravo ovih dana hara konjičkom općinom. Općinske inspekcijske službe i dalje sramno šute bez obzira na stalna upozorenja konjičkih ekologa i okolnih mještana. Pogotovo je čudno što se ovakve stvari ne rješavaju uoči turističke sezone kada je pojava bruceloze već odvratila od posjete mnoge stalne dugogodišnje posjetitelje ovih destinacija.
 
Radovi u kanjonu Rakitnice PDF Ispis E-mail
07 June 2004
Nakon dojave našeg članstva o radovima u kanjonu Rakitnice na tri različite lokacije, Udruženje je reagovalo dopisom adresiranim na Službu za urbanizam i prostorno građenje općine Konjic, u kojem se traže informacije o svrsi navedenih radova. Informisani smo da služba nije upoznata sa radovima u kanjonu i za iste nije izdavala urbanističku saglasnost.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 10 - 16 od 16

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?