Zagađenje Neretve industrijskim uljima ne prestaje

Image 

 Konjic, avgust, 2010. g.


Zagađenje Neretve industrijskim uljima ne prestaje
Bukvalno svakodnevno građani Konjica posmatraju tanki film ulja koji se u vidu duginih boja, pod uticajem sunca, odražava na površini Neretve. Više nije riječ „samo“ o ekološkom incidentu uslijed neodgovornog ispuštanja otpadnih industrijskih ulja u rijeku od strane nekog od preduzeća smještenih u industrijskoj zoni neposredno uzvodno iznad Konjica. Ovo je praktično postala konstanta, odnosno sastavni dio tehnološkog procesa metalne industrije u Konjicu u kome se nesmetano iskorišteno industrijsko ulje ispušta u kanalizacionu mrežu, a time dalje u Neretvu.
Prosto je nevjerovatno da federalna inspekcija (nadležna za vode prve kategorije) ne uspjeva ovu pojavu, koja traje dug period, sankcionisati, odnosno otkriti počinioca i spriječiti dalje zagađivanje Neretve i Jablaničkog jezera. Da nedležne institucije žele raditi svoj posao pronalaženje odgovornog subjekta bi bilo, po našem mišljenju, veoma jednostavno i trajalo kratko. Naime, inspekcija ima pravo (i dužnost) pregledati dokumentaciju svih preduzeća koja se nalaze na ovom lokalitetu te na taj način precizno utvrditi koliku količinu industrijskih ulja preduzeća dobavljaju, a koliko troše u tehnološkom procesu. Razlika između ove dvije brojke očigledno završava u Neretvi.  

Opširnije...
 
Gradsko zelenilo

Image 

Konjic, maj 2010. godine
Stariji građani Konjica se vjerovatno prisjećaju nekih prošlih vremena kada je u ovom gradu bilo mnogo drvoreda i zelenila uopće. Nažalost, danas je sve manje drveća te se i ona rijetka koja su ostala nemilice uklanjaju, nerijetko bez ikakvog razumnog objašnjenja. Razumljivo je da se grad vremenom urbanizira, ali nije razumno da se na račun toga građanima uskraćuje kvaliteta života. Međutim, upravo su i sami građani sukrivci za sve izraženiji manjak zelenila u gradskoj jezgri. Naime, građani se često obraćaju komunalnoj službi sa pritužbama da su neka od gradskih stabala potencijalni uzročnici štete po njihovu imovinu. To je sasvim razumljivo obzirom da se stabla ne održavaju redovno (pogotovo je to trebalo činiti odmah poslije rata zbog velikog oštećenja stabala), stoga to ponekada ima za posljedicu pričinjavanje štete na stambenim objektima. Ipak, većina poziva građana za uklanjanjem stabala nema jasno obrazloženje. Uglavnom su to pritužbe koje u pozadini imaju konkretan privatni interes, a koji je u suprotnosti sa interesima većine u zajednici. Kada se izvrši uklanjanje „potencijalno opasnog drveća“ od strane komunalne službe obično uslijedi obećanje da će se na istom mjestu posaditi nove sadnice. Međutim, ta obećanja se ne izvršavaju, a ni građani se ne trude da „podsjete“ nadležne službe na svoja obećanja.          

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 8 - 14 od 20

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?