Vijesti 2005
BiH uskoro u WWF-ovom programu zaštite Mediterana PDF Ispis E-mail
19 May 2005
Program zaštite Mediterana i njegovog priobalja već nekoliko godina u partnerstvu sa lokalnim organizacijama provodi poznata međunarodna organizacija za zaštitu prirode World Wildlife Fund (WWF). Program je zastupljen u gotovo svim Mediteranskim zemljama Evrope i Afrike, a uskoro bi se trebao proširiti i na BiH, tačnije na područje Dinarida. Susjedna Hrvatska je već odavno obuhvaćena ovim velikim programom i trenutno su na redu BiH i Crna Gora.
Opširnije...
 
Italijanski kajakaši na Neretvi PDF Ispis E-mail
05 May 2005

Za vrijeme prvomajskih praznika općinu Konjic je posjetilo 30-ak kajakasa, članova kajakaskih sportskih klubova iz sjeverne Italije. Iskusni kajakaši (takmičari) iz Torina i okoline su inače ovih dana na turneji po najljepšim i najatraktivnijim rijekama regiona (Tara, Morača, Una) i na kontakt poziv iz udruženja "Zeleni-Neretva" iz Konjica su odlučili da posjete i kanjon Neretve.
Opširnije...
 
E, pa počnite brinuti PDF Ispis E-mail
02 May 2005


Razlika u primljenoj i emitiranoj toplini iznosi 0,85 vati za svaki kvadratni metar zemljine površine. To ogovara količini od 7 trilijuna žarulja od 60 vati ili energiji koja se dobije od milijun elektrana od po jedan megavat.
Opširnije...
 
Obilježen Dan planete u Konjicu PDF Ispis E-mail
22 April 2005
Udruženje za zaštitu okoline "Zeleni - Neretva" Konjic nizom aktivnosti obilježilo je Dan planete Zemlje, 22. april. Ovogodišnja svjetska kampanja, obilježavanje 35 godina proslavljanja Dana planete Zemlje, nosila je naziv "Zaštitimo našu djecu i našu budućnost" (Protect Our Children and Our Future). Upravo na ovu temu u pet osnovnih gradskih i područnih škola općine Konjic učenici, članovi ekoloških sekcija, zajedno sa svojim nastavnicima radili su portofolije koje su 22. aprila bile izložene u holu škola. Cilj nam je bio pomoći školama da razviju samostalne programe obilježavanja ovog datuma i da na taj način započnu moguće trajne aktivnosti na zaštiti okoliša. Svim školama poklonili smo materijal za rad kao i printani materijal sa korisnim tekstovima i fotografijama.
Opširnije...
 
Zajednički projekat upravljanja slivovima Neretve i Trebišnjice između BiH i Hrvatske PDF Ispis E-mail
12 April 2005
Integrisano upravljanje ekosistemima slivova rijeka Neretve i Trebišnjice naziv je regionalnog projekta BiH i Hrvatske koji je u pripremi, a koji bi trebao biti predložen za finansiranje Svjetskoj banci iz Globalnog fonda za zaštitu okoliša (GEF).
Opširnije...
 
Skup u Mostaru povodom Dana voda - reagovanje PDF Ispis E-mail
10 April 2005
Nakon održanog skupa u Mostaru 22.03.05.g. u povodu Svjetskog Dana voda organizacije "Zeleni-Neretva" iz Konjica i Mladi istraživači iz Banjaluke su reagovali sljedećim saopćenjem:
Opširnije...
 
Kanjon Neretve trajno zaštićen kao dio budućeg nacionalnog parka PDF Ispis E-mail
04 April 2005
Nakon inicijative našeg udruženja koju je OV općine Konjic podržalo i uputilo zahtjev Federalnim institucijama za trajnom zaštitom kanjona rijeke Neretve uslijedio je odgovor Federalnog ministra prostornog uređenja i okoliša Ramiza Mehmedagića koji prenosimo u cjelosti:
Opširnije...
 
Mjere zaštite ugrožene riblje vrste glavatice PDF Ispis E-mail
31 March 2005
Riblja vrsta glavatica (salmo marmoratus) je zasigurno najatraktivnija riblja vrsta rijeke Neretve, može da naraste do 140 cm dužine i 30 kg težine što je svrstava među najkrupnije salmonidne vrste. Iz razloga što naseljava samo nekoliko rijeka jadranskog sliva smatra se endemom ovog područja.
Opširnije...
 
"Brisanje" HE Konjic iz Prostornog plana FBiH PDF Ispis E-mail
24 March 2005
Na inicijativu udruženja "Zeleni - Neretva" iz Konjica Općinsko Vijeće općine Konjic je na svojoj sjednici dana: 14.03.2005. godine usvojilo zahtjev za "brisanje" projekta HE Konjic iz Prostornog plana Federacije Bosne i Hercegovine.
Opširnije...
 
Obilježen 22. mart, Svjetski Dan voda PDF Ispis E-mail
23 March 2005
Prilikom obilježavanja svjetskog dana voda udruženje "Zeleni-Neretva" iz Konjica je upriličilo predavanje za učenike završnih razreda konjičkih srednjih škola. Kako je ovogodišnja tema Dana voda pitka voda tako je i predavanje bilo u tom kontekstu.
Opširnije...
 
Plan za izgradnju novih elektroenergetskih kapaciteta u FBiH PDF Ispis E-mail
14 March 2005

Plan za izgradnju novih elektroenergetskih kapaciteta u FBiH
- kratak osvrt i komentar -
Vlada FBiH u januaru 2005. godine razmatrala je navedeni plan i donijela zaključak. Predočeni plan razmatrao je problem sa više aspekata i to je prema našem saznanju, prvi cjeloviti prikaz ove problematike kojim se bavila ova vlada.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 15 od 24

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?