Vijesti 2007
PROMOCIJA NEEKOLOŠKIH HIDROENERGETSKIH PROJEKATA PDF Ispis E-mail
29 January 2007
ImageU ponedeljak, 29.01.2007. g. u listu Avaz pojavio se specijalni prilog sa naslovnicom koja fotografijama, podlogom i žigom „MADE IN BIH“ sugeriše na tekstove o onom najboljem što BiH ima i nudi svijetu. Fotosi raftinga, riječnih slapova, planinskog i zimskog turizma, kulturne baštine, pitkih voda i autohtonog voća neodoljivo podsjećaju na visoke prirodne vrijednosti, a neki fotosi opet (Avazov toranj, autoput) na razvoj i dostignuća. Prevrnete li naslovnu stranu naići ćete na plaćene oglase upravo firmi koje promovišu i pravdaju kontraverzne neekološke projekte: Gornji horizonti i HES Gornja Neretva.
Opširnije...
 
Novi Prostorni plan FBiH i gornji tok Neretve PDF Ispis E-mail
28 January 2007
ImageDecenijama su širi prostori gornjeg toka rijeke Neretve, sa planinskim masivima Dinarida izuzetne prirodne vrijednosti, u konfliktu zbog davno iskazane namjere energetičara i hidrologa da na tom dijelu toka Neretve izgrade više velikih brana sa velikim akumulacijama. Zbog toga su i prve inicijative od davnih 60-ih godina za proglašenje ovih prostora zaštićenim svjesno „gurane pod tepih“. 
Opširnije...
 
REAGOVANJE Poluistine su najopasnije (Ne)ima raja bez rodnog kraja... / Oslobođenje, 23.12.2006. g. PDF Ispis E-mail
31 December 2006
ImageG. Nihad Spahalić, generalni direktor kompanije Intrade čija firma „kćerka“ Intrade – energija treba da dobije koncesiju (nije je još dobila kako u navedenom članku piše) za izgradnju HE na gornjem toku Neretve postaje veliki stručnjak i ekspert za energiju, ekologiju i turizam. U tom svom monologu evo već u dva nastavka izlaže (Pogledi / Oslobođenje) neistine i poluistine gdje se nešto kaže ali svjesno „zaboravi“ i drugi dio činjenice jer mu ne ide u prilog. S neistinama je lako, za imalo umna čovjeka nije potreban demanti i komentar.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 28 - 30 od 30

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?