Vijesti 2008
Kome trebaju zaštićena područja u BiH? PDF Ispis E-mail
12 November 2008
Image Činjenica da Bosna i Hercegovina ima procentualno daleko najmanje zaštićenih prirodnih područja u Evropi vjerovatno malo koga u ovoj državi tjera na razmišljanje. Zaštićena područja Bosne i Hercegovine, proglašena prije 1992. g., zauzimaju  površinu od 28.127 ha, što od ukupne površine zemlje iznosi oko 0,55 %. Na području BiH u periodu od 1954. godine pa do rata zaštićeno je 253 područja u raznim vidovima zaštite (prirodni rezervati, nacionalni parkovi, specijalni rezervati, spomenici prirode itd.). Međutim,  velika većina ovih ranije zaštićenih područja praktično se ne tretiraju kao zaštićeni, odnosno njihov status trenutno nije definiran.

KOMISIJA U SLUŽBI ISTINE? PDF Ispis E-mail
23 September 2008
ImageVeć više od mjesec dana putem medija se javnost obavještava da je ekspertna i nezavisna Komisija vlade FBiH dala pozitivno mišljenje o projektu HES Gornja Neretva (tri HE na području Glavatičeva i Bjelimića). Prije zvaničnog javnog prezentiranja izvještaja o nalazu Komisije mogli smo to čuti iz izjava g. Silajdžića i g. Heće, koje su vješto plasirane u medijima. O tome koliko je nezavisna pa i stručna, te ko je formirao komisiju, već smo se oglasili na našoj stranici.

NERETVANSKA MEKOUSNA PASTRMKA PDF Ispis E-mail
23 September 2008
ImageNeretvanska mekousna pastrmka (Salmothymus obtusirostris oxyrhynchus) je u svakom slučaju jedinstvena riblja vrsta. Uz glavaticu predstavlja endem gornjeg i srednjeg toka rijeke Neretve. Njen način ishrane, izgled i ponašanje čini je sasvim drugačijom od ostalih salmonidnih vrsta u regionu. Naseljava uglavnom mirne i dublje dijelove tekućica i živi u jatima. Hrani se organizmima dna: larvama vodenih insekata, oligohetama, račićima i itd. Najveći primjerci dostiču dužinu od 60 cm i težinu od 3 kilograma.

APEL ZA SPAS VJETRENICE PDF Ispis E-mail
13 August 2008
ImageSpeleološka udruga Vjetrenica iz Popovog polja uputila je javnosti molbu za pomoć i podršku projektu istraživanja, popularizacije i zaštite Vjetrenice, kojeg godinama dobrovoljno provodi s nizom vrhunskih domaćih i međunarodnih stručnjaka. Ova udruga poziva sve zainteresirane da u okviru svojih mogućnosti pomognu obrani Vjetrenice: kroz promicanje javne podrške, medijsko djelovanje ili neke druge pritiske koji bi se suprostavili štetnoj upotrebi Vjetrenice.

STRUČNA I NEZAVISNA KOMISIJA? PDF Ispis E-mail
08 August 2008
Image U svom prošlom komentaru na vijest objavljenu u Oslobođenju – „Zeleno svjetlo hidroprojektu na Neretvi“ smo iskazali sumnje i nedoumice u pogledu Komisije za reviziju, njenog rada, objektivnosti i nezavisnosti. Uslijed naših novih saznanja za kratko vrijeme se ispostavilo da su sumnje bile opravdane. Naime, u posljednjem broju magazina Dani (11.08.2008.) na novinarsko pitanje o tome ko koči investicije od 10 milijardi u elektroenergetski sektor odgovara Haris Silajdžić i između ostalog kaže: „Upravo sam se sastao sa Nezavisnom komisijom vlade FBiH, na inicijativu predjednika komisije akademika Vlatka Določeka, i oni su mi predočili analitičko-stručnu podlogu ovog pitanja. Ukratko, oni ne samo da podržavaju ove projekte već su mišljenja da ih treba što prije implementirati, te smatraju da je vrijeme da se čuje glas nauke i struke. Rekli su mi da su posjetili lokaciju jednog od projekata i da su mještani od njih tražili da se što prije pristupi izvođenju projekata...“

<< Početak < Prethodna 1 2 Slijedeća > Kraj >>