Vijesti 2009
Zima je kad je hladno? PDF Ispis E-mail
18 December 2009
Image Većini naših građana je ovih dana laknulo kada su se temperature konačno spustile te je još počeo i snijeg padati. Podsjetili su se na stara dobra vremena kada je zima bila zima, a ljeto bilo pravo, toplo i dugo ljeto. Međutim, sve su prilike da je ovaj nalet hladnoće samo „vremenski incident“ te će se vrijeme vrlo brzo vratiti u ono svoje (ne)normalno stanje. Iz godine u godinu sve je više vremenskih pojava koje se na raznim mjestima širom svijeta manifestuju na različite načine: negdje je sve toplije, negdje sve kišovitije, negdje sve sušnije, a opet, negdje se temperature ekstremno mjenjaju u samo pola sata.     
Opširnije...
 
Izgradnja HE Ulog – Istina ili marketinški trik firme EFT? PDF Ispis E-mail
09 December 2009
Image Obzirom da su prije nekoliko dana bh. mediji objavili kratku agencijsku vijest da je od strane Vlade RS-a dodjeljena koncesija kompaniji EFT iz Kopenhagena za gradnju velike brane za hidroelektranu Ulog, naše udruženje je 04.12.2009. g. poslalo službeni dopis Federalnom Ministarstvu turizma i okoliša - FMOIT (dopis je dostavljen i općinskim i kantonalnim nadležnim organima) u kojem su iznešena naša razmišljanja i sugestije u vezi ovih medijskih napisa.

Opširnije...
 
Masovna izgradnja mini hidroelektrana u BiH PDF Ispis E-mail
15 November 2009
Image Posljednjih godina u Bosni i Hercegovini prisutna je prava ekspanzija mini hidroelektrana (mHE) koje su u postupku od projektovanja, dodjele koncesije i izgradnje. Prema nepotpunim podacima u planu je realizacija oko pet stotina mHE širom BiH. Ilustracije radi samo na teritoriji općine Konjic na pritokama Neretve planira se izgradnja 40 mHE. U BiH postoje različita tumačenja o tome šta se konkretno podrazumijeva pod pojmom mini hidroelektrane (mHE). Ne postoji strogo određena definicija o klasifikaciji mHE izuzev ona koja se izražava u snazi elektrane. Prema relevantnoj literaturi, ali i prema domaćem zakonodavstvu (sa aspekta nivoa nadležne vlasti), najčešće se spominje granica do 5 MW. Ispod te granice su mini hidroelektrane, a iznad ovog nivoa snage elektrane se podrazumijevaju velike hidroelektrane.

Opširnije...
 
Javne debate na temu ekologije PDF Ispis E-mail
05 November 2009
Image Srednja škola u Konjicu organizator je javne debate za učenike koja je održana u petak 30.10.2009. godine u amfiteatru Srednjoškolskog centra. „Lokalna zajednica (ne)čini dovoljno u zaštiti okoline“ tema je ove debate u kojoj učestvuju učenički debatski klubovi pod vođstvom svojih profesora u cilju razvijanja kulture dijaloga kod mladih.
Opširnije...
 
Nagrađena web stranica udruženja Zeleni Neretva iz Konjica PDF Ispis E-mail
25 October 2009

Image U organizaciji Apriori Communications, agencije iz Hrvatske koja ima predstavništvo u Sarajevu, održano je proglašenje najboljih web strana u Bosni Hercegovini. Organizacija Apriori Communications  je već provodila slično biranje najboljeg web-a u Hrvatskoj dok je ovo prvi slučaj da se izabir vrši u cijeloj BiH.  U sarajevskom Koloseumu obavljena je i dodjela nagrada za najbolje stranice iz slijedećih oblasti: zdravlje, društvene komunikacije, life style, zeleni web i web event.

Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 9 od 29

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?