Vijesti 2009
Reagovanje povodom dodjele koncesije za HE Ulog PDF Ispis E-mail
08 September 2009
Image U dnevnim listovima iz BiH je prvog septembra objavljena vijest da je vlada RS-a donijela odluku o dodjeli koncesije kompaniji  EFT za projektovanje, izgradnju i korištenje hidroelektrane ( HE) Ulog u gornjem toku Neretve. U vijestima se ne iznose osnovni elementi odluke: da li je postojao tender, da li je u pitanju dodjela na osnovu samoinicijativne ponude, finansijski elementi koncesione naknade, vrijeme koncesije itd. I bez toga sigurni smo da će najveću cijenu platiti afektirano lokalno stanovništvo i okoliš.
Opširnije...
 
Ljeto na Neretvi PDF Ispis E-mail
24 August 2009
Image Za vrijeme vrelih ljetnih dana konjičanima je vjerovatno najpametnija opcija potražiti osvježenje na obalama Neretve. Mjesta ima dovoljno: od Konjica pa uzvodno svako malo pružaju se pješčane plaže na kojima provode ugodne trenutke ne samo građani Konjica. Stoga je i udruženje Zeleni Neretva iz Konjica odlučilo da krajem jula organizuje sedmodnevno edukativno kampovanje za svojih 15-ak mlađih članova. Lokacija kampa je bila na ušću Rakitnice u Neretvu, mjesto na kojem su se kanjoni (Rakitnice i Neretve) malo primirili da bi se nizvodno opet raspojasali ostavljajući rijeku Neretvu u dubini svojih litica.
Opširnije...
 
Neretvanske autohtone riblje vrste pred izumiranjem PDF Ispis E-mail
24 August 2009
Image Autohtone (domaće) riblje vrste Gornje Neretve su dovedene pred izumiranje. Pogotovo je to sve izvjesnije za endemske neretvanske vrste glavaticu (Salmo marmoratus) i mekousnu pastrmku (Salmothumus obtusirostris oxyrhynchus). Jasno, u startu se otvara pitanje zašto je to tako?! Razloga ima i previše: od prevelikog broja ribolovaca koji se ne ponašaju sportski pa do krivolovaca koji nemaju trunke milosti prema posljednjim primjercima glavatice i mekousne. Ukupna dužina gornjeg toka Neretve u kojem obitavaju glavatica i mekousna pastrmka je samo 40 km (od Krupačkih stijena do Konjica) što samo po sebi ugrožava opstanak ovih vrsta.
Opširnije...
 
Otvorena planinarska kuća Vrutak na Prenju PDF Ispis E-mail
22 June 2009
Image Najatraktivnija bh. planina dobila je novi objekat koji će služiti planinarima i posjetiocima. Povodom šezdeset godina postojanja Planinarskog društva Borašnica iz Konjica te istovremeno i povodom Dana općine Konjic upriličeno je svečano otvorenje pl. kuće Vrutak koja se nalazi u vrhu doline Tisovica ispod prenjskih velikana Otiša (2093 m) i Zelene Glave (2123 m).
Opširnije...
 
Stara ćuprija ponovo povezuje obale Neretve PDF Ispis E-mail
22 June 2009
Image U utorak,  na Dan općine Konjic (16.07.2009.), svečano je otvorena kamena ćuprija na rijeci Neretvi. Bio je to nesvakidašnji događaj za sve građane Konjica ali i za mnogobrojne goste iz BiH i Turske. Bogatim kulturno-umjetničkim programom se obilježio završetak radova obnove stare kamene ćuprije u starom dijelu grada Konjica. Ćupriju su svečano za javnost otvorili načelnik općine Konjic Emir Bubalo i ministar republike Turske Faruk Čelik.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 10 - 18 od 29

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?