Vijesti 2010
HIDROELEKTRANE – LOKALNA ZAJEDNICA I OKOLIŠ: Kratki osvrti na vijesti iz medija PDF Ispis E-mail
06 May 2010
Image 1.    Prezentacija HE na Drini / U planu izgradnja četiri HE – Buk Bijela, Foča, Sutjeska i Paunci (Oslobođenje, 29.04.2010. g.)
U tekstu se daje vijest o razgovorima delegacije EPRS i predstavnika lokalnih vlasti iz Foče o eventualnoj izgradnji četiri hidrolektrane na vodotoku Drine od Šćepan Polja do Ustikoline za koje je Elektroprivreda RS (EPRS) već izradila idejno rješenje i studiju izvodljivosti. Načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović je zamjerio EPRS što lokalna zajednica nije od početka uključena u ponuđena rješenja.
Opširnije...
 
Populacija glavatice se oporavlja u gornjem toku Neretve? PDF Ispis E-mail
30 April 2010

Image Putem kolega iz Organizacije sportskih ribolovaca iz Konjica dobili smo prilično dobre vijesti u vezi oporavka populacije endemske riblje vrste glavatice (Salmo marmoratus) u gornjem toku Neretve. Poznavaocima prilika u gornjem toku Neretve je odranije poznato da je ova najatraktivnija i najveća riblja vrsta rijeke Neretve prekomjernim i nelegalnim izlovom dovedena do samog nestanka na ovom području.

Opširnije...
 
Održana javna rasprava o mini HE na slivu Neretvice PDF Ispis E-mail
22 April 2010
ImageJavna rasprava o Studiji uticaja na okoliš 15 (petnaest) planiranih mini hidroelektrana (mHE) na slivu rijeke Neretvice održana je u srijedu, 21.04.2010. g. u mjestu Parsovići (općina Konjic). Nažalost, na raspravi uopće nije bilo govora o Studiji uticaja na okoliš (SUO). Umjesto toga raspravljalo se uglavnom o opravdanosti gradnje ovih elektrana, a pojedini diskusanti su skup iskoristili za iznošenje svojih političkih platformi.
Opširnije...
 
Mišljenje o Studiji uticaja na okoliš planiranih mHE na slivu Neretvice PDF Ispis E-mail
20 April 2010
Image Dopisom Federalnog Ministarstva okoliša i turizma od 30.03.2010. g. udruženje Zeleni Neretva Konjic pozvano je da kao jedan od zainteresiranih subjekata u postupku javne rasprave predoči svoje mišljenje o sačinjenoj studiji uticaja na okoliš više mini hidroelektrana na slivu Neretvice (15 mHE), a koje je za potrebe koncesionara Elektroprivredu BiH (EP BiH) izradio Institut za hidrotehniku G. F. iz Sarajeva. Udruženje Zeleni Neretva je blagovremeno zaprimilo studije uticaja na okoliš i unutar planiranog vremenskog roka kreiralo svoja mišljenja i sugestije, te su ista poslana na adresu FMOIT.
Opširnije...
 
Održana 13. redovna Skupština udruženja PDF Ispis E-mail
06 April 2010
ImageKrajem mjeseca marta održana je 13. redovna Skupština udruženja Zeleni Neretva iz Konjica. Ove godine je Skupština bila i izbornog karaktera pa je shodno tome birano i rukovodstvo udruženja. U prvom dijelu rada Skupštine od strane radnog Predsjedništva prezentirani su narativni i finansijski izvještaji o radu udruženja tokom 2009. godine, a koji su i jednoglasno usvojeni. Nakon toga je prezentiran i plan za 2010. godinu koji je, također, usvojen od strane Skupštine. Također, u skladu sa strateškim opredjeljenima udruženja, prema kojem treba dati priliku mlađim kadrovima, Skupština je izabrala predložene kandidate za vršenje rukovodnih funkcija.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 19 - 27 od 32

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?