Vijesti 2011
Ponavljanje neistina o iskorištenosti hidropotencijala PDF Ispis E-mail
30 December 2011
ImagePrije nekoliko dana novi generalni direktor Elektroprivrede BiH (EPBiH) Elvedin Grabovica dao je intervju u dnevniku jedne od stanica javnog televizijskog servisa. Govorio je direktor o poslovanju, o mjerama štednje, o izvozu struje, pa i o investicijama. Ono što se izdvaja od svega izrečenog je direktorova tvrdnja da buduća orijentacija EPBiH treba da ide u pravcu iskorištenja hidroenergije i izgradnje novih proizvodnih kapaciteta „jer je to velika rezerva i mogućnost pošto je iskorištenost hidropotencijala samo 30%.
Opširnije...
 
Primjena „evropskih standarda“ na primjeru izgradnje HE Ulog PDF Ispis E-mail
30 December 2011
ImageEnergetska grupacija EFT, koncesionar za izgradnju HE Ulog na gornjem toku Neretve, poznata je na ovim prostorima kao trgovac strujom na regionalnom nivou, ali i kao investitor u izgradnji TE Stanari i realizaciji prve faze hidro-energetskog projekta Gornji horizonti. Poznati su po dobro smišljenoj i organizovanoj medijskoj propagandi u kojoj tvrde „da svojim energetskim projektima u BiH donose visoke evropske vrijednosti, kako u provođenju evropskih direktiva i visokih ekoloških standarda, tako i u transparentnosti i poštivanju zakona ove zemlje
Opširnije...
 
Udruženja za životnu sredinu traže od EBRD da ne finansira HE Ulog PDF Ispis E-mail
11 December 2011
ImageCentar za životnu sredinu je uputio dopis ključnim osobama u Evropskoj banci za obnovu i razvoj kako bi preispitali zainteresovanost EBRD da odobri kredit firmi EFT za izgradnju HE Ulog na Neretvi. Dopis je podržalo i 14 udruženja iz FBiH i Hrvatske. Osnovni razlozi zbog kojih smatramo da EBRD ne bi trebao finansirati gradnju HE Ulog, ali i da se procedura izdavanja ekološke dozvole mora ponoviti su sljedeći...
Opširnije...
 
Život demantuje tvrdnje iz ekološke dozvole za HE Ulog PDF Ispis E-mail
30 November 2011
ImageSredinom novembra napunilo se punih pet mjeseci od kako je protok gornjeg toka Neretve na takozvanom ljetnom minimumu, a hidrometeolorološke prognoze govore da će se takvo stanje nastaviti i dalje. Globalne prognoze iz relevantnih međunarodnih institucija govore da će se takav trend dugih sušnih perioda povećavati iz godine u godinu.
Opširnije...
 
Tehnološke otpadne vode ponovo zagađuju rijeku Neretvu PDF Ispis E-mail
11 November 2011
ImageKao što je to već postala redovita praksa, ispuštanje raznih otpadnih i štetnih materija u rijeku Neretvu u Konjicu, vrši se obično petkom popodne, pri kraju radnog vremena i radne sedmice. Tako je bilo i u petak 07.10.2011. godine, kada su se na površini Neretve u Konjicu po ko zna koji put ukazale otpadne materije bijele boje, a čije porijeklo vodi iz ispusta tehnoloških voda bivših UNIS-ovih tvornica.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 9 od 36

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?