Vijesti 2012
Objavljeno drugo, dopunjeno izdanje knjige „Zaštita prirode – međunarodni standardi i stanje u BiH“ PDF Ispis E-mail
12 December 2012
Image Od strane Udruženja za zaštitu okoline Zeleni Neretva iz Konjica publikovano je drugo, dopunjeno izdanje knjige „Zaštita prirode – međunarodni standardi i stanje u BiH“. Štampanje publikacije je realizirano uz podršku bh. ureda Fondacije Heinrich Böll, a priređivač publikacije je Amir Variščić, dugogodišnji aktivista udruženja. Glavni razlog za izradu drugog, dopunjenog izdanja ove publikacije je činjenica da je prvo izdanje iz 2008. godine distribuirano u rekordno malom vremenskom periodu, te da općenito postoji nedostatak aktualnog štiva o tematici zaštite prirode u Bosni i Hercegovini.
   
Opširnije...
 
Mišljenje o Studiji uticaja na okoliš za mHE na Ljutoj PDF Ispis E-mail
07 November 2012
Klik za veću sliku! U sklopu procedure Procjene uticaja na okoliš planiranih mini HE na rijeci Ljutoj Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOIT) je u Konjicu održalo javnu raspravu 04.10.2012. godine. Predstavnici Udruženja za zaštitu okoline Zeleni Neretva su prisustvovali raspravi, ali zbog neblagovremenog dostavljanja Studije uticaja na okoliš (SUO) za planirane hidroelektrane nisu bili u mogućnosti iznijeti detaljno mišljenje na istu.
Opširnije...
 
Međuentitetska (ne)saradnja u oblasti zaštite okoliša PDF Ispis E-mail
28 October 2012
ImageOpće je poznata činjenica da entitetska linija u BiH nije geografsko-prirodna nego u najvećem dijelu predstavlja recidiv rata, odnosno proističe iz zauzetih pozicija zaraćenih strana sa manjim korekcijama. Zato i ne čudi da su, između ostalog, praktično sve naše veće rijeke ispresjecane, jednom ili više puta, entitetskom linijom.
Opširnije...
 
Održana „javna“ raprava o Studiji uticaja na okolinu planiranih hidroelektrana na rijeci Ljuta PDF Ispis E-mail
05 October 2012

ImageU Konjicu je 04.10.2012. održana „javna“ rasprava o Studiji uticaja na okolinu planiranih mini hidroelektrana na rijeci Ljuta. Raspravu su vodili predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT) koji su na samom početku dali riječ predstavnicima investitora / koncesionara - kompaniji Turboinstitut iz Slovenije. Predstavnici investitora su – tehnički veoma šturo, ali uz gomilu hvalospjeva i demagogije – predstavili idejno rješenje hidroenergetskog iskorištenja rijeke Ljute.

Opširnije...
 
EFT grupa i kineska kompanija Sinohydro potpisali ugovor o izgradnji HE Ulog PDF Ispis E-mail
25 September 2012
ImagePoslije zaokruženja finansijske konstrukcije za izgradnju TE Stanari, koju će EFT grupa po modelu EPC (inženjering, nabavka i izgradnja) realizirati sa kineskom kompanijom Dongfang, zaključen je ugovor za izgradnju HE Ulog na Neretvi sa drugom kineskom kompanijom (Sinohydro) i po istom modelu.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 9 od 27

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?