Vijesti 2012
Globalno zagrijavanje ili klimatske promjene?! PDF Ispis E-mail
17 July 2012

Image Klima uključuje faktore kao što su temperatura, padavine, vlažnost, vjetar, godišnje doba. Klimatske promjene pogađaju više od samih promjena trenutnih  vremenskih prilika, to se odnosi na sezonske promjene tokom dugog vremenskog perioda. Ovi klimatski obrasci igraju značajnu ulogu u oblikovanju prirodnih ekosistema, te ljudske ekonomije i kulture, koja ovisi od njih.  Budući da je jako puno sistema povezano sa klimom, promjene u klimi mogu utjecati na mnoge aspekte koji su povezani sa tim gdje i kako ljudi, biljke i životinje žive, zatim na proizvodnju hrane, korištenje vode, te rizike za zdravlje. 

Opširnije...
 
EBRD vrši postupak procjene projekta HE Ulog PDF Ispis E-mail
26 June 2012
ImageObzirom da se kompanija EFT Group, kao investitor i nosilac koncesije za gradnju HE Ulog na Neretvi, obratila EBRD-u (Evropska banka za obnovu i razvoj) sa zahtjevom za finansiranje ove investicije, ova banka je uslovila davanje potpore dodatnim analizama projekta. Naime, EBRD ima svoju okolinsku i društvenu politiku prema kojoj ocjenjuje prihvatljivost svakog projekta kojeg ima namjeru finansirati. Stoga je EBRD unajmio dvije neovisne konsultantske kuće da sa ekološkog i sociološkog aspekta uporede dokumentaciju, koja je urađena u skladu sa domaćom legislativom, sa politikom koju praktikuje EBRD.
Opširnije...
 
Da li je okolinska dozvola samo formalnost? PDF Ispis E-mail
26 June 2012
ImageZakon o zaštiti okoliša FBiH definira da pogoni i postrojenja mogu biti izgrađeni i pušteni u rad samo ako imaju okolinsku (ekološku) dozvolu izdatu u skladu sa odredbama ovog zakona. Okolinska dozvola ima za cilj visok nivo zaštite okoliša, a njeno izdavanje je regulisano Zakonom o zaštiti okoliša. Ukoliko je pogon/postrojenje na listi pogona/postrojenja koji mogu biti pušteni u rad samo ako dobiju okolinsku dozvolu, pristupa se proceduri Procjene uticaja na okoliš.
Opširnije...
 
Ekološko-edukativne aktivnosti PDF Ispis E-mail
18 June 2012
ImageUdruženje za zaštitu okoline Zeleni Neretva iz Konjica već drugu godinu za redom provodi ekološko edukativne aktivnosti u osnovnim školama na području općine Konjic. U periodu od 1. aprila do 15. juna 2012. godine realizirano je više aktivnosti, a koje su za cilj imale podizanje sveukupne ekološke svijesti kod mladih ljudi.
Opširnije...
 
Povodom 5. juna – Svjetskog Dana zaštite okoline PDF Ispis E-mail
09 June 2012
Image Svjetski dan zaštite okoline obilježava se svake godine 5. juna, a za cilj ima podizanje globalne svijesti o negativnom ljudskom djelovanju na životnu sredinu. Pored toga što se ovaj datum širom planete obilježava kao svjetski dan zaštite životne sredine, 5. juni  je i dan Udruženja za zaštitu okoline Zeleni Neretva Konjic. Stoga i ove godine kroz svoje aktivnosti udruženje obilježava ovaj datum.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 10 - 18 od 27

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?