Vijesti 2013
Okrugli sto o kvaliteti voda na području Konjica PDF Ispis E-mail
19 December 2013
Image Udruženje za zaštitu okoline Zeleni Neretva upriličilo je u Konjicu okrugli sto na kojem se razmatrala  problematika kvalitete voda sliva rijeke Neretve na području općine Konjic. Ovaj javni skup je ujedno i završna aktivnost projekta „Zaštita kvaliteta voda na urbanom području Konjica“, a koji udruženje implementira u saradnji sa Fondacijom Heinrich Böll, Ured za BiH. Naime, u sklopu projekta su se vršile aktivnosti monitoringa kvaliteta voda Neretve i Jablaničkog jezera, te izvještavanja javnosti o stvarnom stanju kvaliteta predmetnih voda, a u cilju iznalaženja konkretnih rješenja za smanjenje zagađenja. Skup je iskorišten i za promociju brošure u kojoj su sumirani rezultati monitoringa predmetnih voda.
Opširnije...
 
Saopštenje za javnost PDF Ispis E-mail
15 November 2013
ImagePovodom raznih vrsta represija kojima je tokom posljednjih par mjeseci izloženo Udruženje Zeleni Neretva iz Konjica, aktivisti ovog udruženja su odlučili da o svemu objektivno izvjeste javnost putem javnog saopštenja. Praktično, jedini razlog zbog kojeg se vrši pritisak na udruženje, kao i na njegove članove rukovodstva, leži u činjenici da udruženje nije podržalo projekat izgradnje visokih brana za hidroelektrane na rijeci Ljutoj u slivu gornje Neretve. 
Opširnije...
 
Kakav je kvalitet voda rijeke Neretve u Konjicu? PDF Ispis E-mail
10 October 2013
ImageUdruženje za zaštitu okoline „Zeleni Neretva“ Konjic ove godine, između ostalog, radi i na provedbi projekta pod nazivom „Zaštita voda rijeke Neretve u urbanom području općine Konjic“. Projekat se provodi u saradnji sa Fondacijom Heinrich Böll (Ured za BiH), te generalno bavi ispitivanjem i zaštitom kvaliteta voda na području općine Konjic. Obzirom da je gradsko područje Konjica prva lokacija od izvora Neretve (85 km) na kojoj vodotok prima ozbiljna zagađenja planirano je da se provedu određene aktivnosti kako bi se utvrdilo stanje kvaliteta vode u samom Konjicu i nizvodno (Jablaničko jezero), te da se o tome, što je moguće objektivnije, izvjesti javnost i nadležne institucije.
    
Opširnije...
 
Monitoring kvaliteta vode rijeke Neretve u Konjicu PDF Ispis E-mail
11 July 2013
ImageVeć godinama aktualna je problematika zagađenja rijeke Neretve na području općine Konjic. Nemali broj incidentnih industrijskih zagađenja rijeke Neretve u Konjicu desio u proteklom periodu, ali za većinu njih nikada nije utvrđen počinilac. Zagađenja uglavnom potiču od strane postrojenja (metalna industrija) koja se nalaze na lokalitetu bivših Unisovih tvornica, te koje svoje tehnološke otpadne vode ispuštaju u Neretvu uzvodno od urbane jezgre grada Konjica.
    
Opširnije...
 
Protest za spas kanjona Ljute PDF Ispis E-mail
12 June 2013
ImagePar stotina građana, uglavnom planinara, ekoloških aktivista i poštovaoca prirode, učestvovalo je u mirnim protestima koji su održani 06.06.2013. godine u Sarajevu. Nezadovoljni građani su izrazili svoje negodovanje zbog izdavanja okolinskih dozvola za gradnju visokih brana na rijeci Ljuta u općini Konjic.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 9 od 15

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?