Vijesti 2014
Prirodne vrijednosti opine Konjic – šansa za održivi razvoj PDF Ispis E-mail
25 December 2014
ImageIzuzetne prirodne vrijednosti kojima općina Konjic obiluje još uvijek nisu prepoznate kao razvojni potencijal od strane lokalne zajednice. S obzirom da se ne posmatraju kao razvojni resurs ovi potencijali nisu adekvatno ni valorizirani u cilju iskorištavanja na bazi održivog razvoja. Upravo je ova problematika bila glavna tema okruglog stola koji je održan ove sedmice u Konjicu u organizaciji Udruženja Zeleni Neretva, te uz podršku Fondacije Heinrich Böll, ured u BiH.    
Opširnije...
 
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - FBiH donosi „Zakon o zaštiti zagađivača“ PDF Ispis E-mail
13 October 2014
ImageVlada FBiH i Ministarstvo okoliša i turizma FBiH završilo je sa serijom javnih rasprava o nacrtu Zakona o zaštiti okoliša FBiH, koji je "usklađeniji sa evropskim direktivama i normama, te će olakšati procedure za dobijanje okolinskih i ostalih potrebnih dozvola za investitore, ali krajnji cilj zakona je čovjekovo zdravlje", istakao je Mladen Rudež, pomoćnik ministrice za okoliš i turizam FBiH na javnoj raspravi u Mostaru 22.9.2014. godine.
Opširnije...
 
Provedene javne rasprave o Nacrtu novog Zakona o zaštiti okoline FBiH PDF Ispis E-mail
06 October 2014
ImageTokom proteklih mjesec dana vršene su javne rasprave o Nacrtu Novog Zakona o zaštiti okoline u Federaciji BiH. Predlagač Zakona je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u Vladi FBiH, koje je u saradnji sa Aarhus centrom BiH ujedno i organizator javnih rasprava. Komentari i sugestije na Nacrt Zakona mogli su se pismeno dostaviti do kraja ove sedmice ili prezentovati na javnim raspravama koje su tokom septembra održane u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Bihaću.
Opširnije...
 
Obustavljena gradnja HE Ulog na gornjem toku Neretve? PDF Ispis E-mail
03 September 2014
Image Iako je gradnja hidroelektrane Ulog počela veoma ambiciozno još 2010. godine, radovi na ovom projektu su već duže vrijeme gotovo u cjelosti obustavljeni. Podsjećamo da je kompanija EFT od Vlade RS-a dobila koncesiju za gradnju ove hidroelektrane, te da su radovi na izgradnji pristupnih puteva počeli čak i prije dobijanja potrebnih dozvola, odnosno završetka eksproprijacije zemljišta. 

Opširnije...
 
Neretva nizvodno od Konjica zagađena i rizična za kupanje PDF Ispis E-mail
15 July 2014
ImageAgencija za vodno područje Jadranskog mora upozorila je ovih dana javnost da zbog visoke mikrobiološke neispravnosti vode rijeke Neretve nije preporučljivo kupanje na lokacijama neposredno ispod Konjica, Mostara i Čapljine. Ova državna agencija je tokom svojih posljednjih redovnih mjesečnih aktivnosti ispitivanja kvaliteta vode rijeke Neretve na mjernim lokacijama ustanovila prisustvo povećanog broja bakterija od kojih pojedine (Escherichia coli, Eenterococcus faecali) mogu izazvati razna oboljenja.

Opširnije...
 

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?