Vijesti 2015
Zašto javnost ne učestvuje u odlučivanju o rizičnim ekološkim projektima? PDF Ispis E-mail
30 December 2015
ImageUdruženje Zeleni Neretva je u Konjicu održalo javnu tribinu pod naslovom „Posljedice (ne)učešća javnosti u participativnom odlučivanju o okolišu“. Javna tribina je održana dana 28.12.2015. g. u saradnji sa Fondacijom Heinrich Boll, Ured za BiH, kao i u prisustvo predstavnika nadležnih kantonalnih i općinskih službi, lokalnih medija, te predstavnika raznih drugih lokalnih nevladinih organizacija i ostalih zainteresiranih građana. 
Opširnije...
 
Decenija i pol saradnje sa Fondacijom Heinrich Böll PDF Ispis E-mail
20 December 2015
ImageKrajem 2015. godine navršiti će se tačno 15 godina neprekidne saradnje između našeg udruženja i Fondacije  Heinrich Böll. Upravo u vrijeme osnivanja regionalnog ureda njemačke Fondacije Heinrich Böll u Sarajevu (1999. godina) naše udruženje, tada još mlado i neiskusno, vodilo je svoju prvu veliku ekološku bitku – kampanju protiv izgradnje hidroelektrane Konjic na Neretvi. Fondacija je odmah nakon upoznavanja sa problematikom prepoznala važnost ovog demokratskog procesa i podržala djelovanje našeg udruženja.
Opširnije...
 
Balkanske rijeke na totalnoj rasprodaji PDF Ispis E-mail
20 December 2015
Image„Više od 900 novih planiranih hidroenergetskih projekata prijete da zauvijek promijene prirodu Balkana, a čiji su nezaobilazni dio upravo njene prekrasne očuvane rijeke. Značajan dio tih projekata financira se europskim javnim novcem ili pak, od strane kompanija sa sjedištem u EU, a ono što posebno zabrinjava je činjenica da se oko 30% projekata planira realizirati u zaštićenim područjima. Ako se realiziraju svi planovi do 2024. godine, regija će imati višak proizvodnje el. energije od 56 posto, koji se realno teško može izvoziti", rekla je za portal H-Alter Pippa Gallop iz organizacije Bankwatch.
Opširnije...
 
Edukacija javnosti o načinu učešća donošenja odluka o životnoj sredini PDF Ispis E-mail
27 July 2015
ImageU cilju generalnog povećanja participativnog učešća javnosti u procesima donošenja odluka od važnosti za životnu sredinu Udruženje Zeleni Neretva iz Konjica trenutno vrši nekoliko povezanih aktivnosti u sklopu projekta „Uključi se danas – sutra može biti kasno“, a koji se provodi u saradnji sa Fondacijom Heinrich Böll, Ured u BiH. Projektne aktivnosti imaju za cilj da educiraju lokalnu javnost o zakonskim mogućnostima, pravima, kao i važnosti učešća u okolinsko-političkim procesima odlučivanja.
Opširnije...
 
Neizvjestan nastavak izgradnje HE Ulog na Neretvi PDF Ispis E-mail
11 June 2015
ImageNa posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS-a podnešeni su izvještaji republičke Komisije za koncesije za period 2014. godine. Pri tome je Komisija, između ostalog, izvjestila narodne poslanike o stanju realizacije projekta HE Ulog na rijeci Neretvi.  Sadržaj ovog izvještaja upravo potvrđuje mnoge činjenice u vezi ovog spornog projekta, a na koje predstavnici Udruženje Zeleni Neretva iz Konjica već duže vrijeme upozoravaju javnost.
 
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 9 od 12

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?