Nešto se očigledno dešava! PDF Ispis E-mail
27 May 2008
Image Da se klimatske promjene na planeti Zemlji zaista dešavaju opominje nas, između ostalog, masa naučno-popularnih televizijskih emisija i novinskih članaka na tu temu. Postalo je itekako jasno da to više nije „prenapuhani“ problem na koji bezrazložno ukazuju ekološke organizacije i razni entuzijasti, već su i posljednji naučni izvještaji potvrdili da problem zaista postoji. Međunarodne ekspertne grupe su jasno (do)kazale da klimatske promjene koje se dešavaju nisu dio prirodnog ciklusa već apsolutno neprirodna pojava izazvana ljudskim djelovanjem uslijed pretjeranog emitovanja CO2 (karbon-dioksida) u atmosferu naše planete.

I dok mi na to uglavnom gledamo kao na nešto što se događa negdje drugdje i nekom drugom, polako, ali sigurno, posljedice klimatskih promjena već su i u našem dvorištu (nezapamćeni sušni periodi, veliki broj požara i sl.). Međutim, ono na što je naišla ekipa planinara boraveći nedavno (sredinom maja) na planini Prenj ravno je naučnoj fantastici, te da član ekipe, poznati zaštitar prirode Dino Kasalo, nije fotografisao određene kadrove sve bi završilo kao još jedna od brojnih planinarskih (čitaj: lovačkih) priča. Naime, pomenuta ekipa je na Prenju, idući od Borašnice prema vrhu Zubac (poznat kao „hercegovački/prenjski“ Materhorn), naišla na veoma živahnog poskoka i to nasred velike snježne krpe (površine neotopljenog snijega) na visini od oko 1700 metara. Napominjemo da nije rijetkost da se u (pro)ljetnom periodu na Prenju sretne ova naša najotrovnija zmija, ali na snijegu i na ovolikoj visini je nešto što je dosad nezabilježeno. Ali tu priči nije kraj; pored poskoka, pomenuta grupa planinara je na približnoj nadmorskoj visini naišla na šumske jagode koje su iznikle na golom kamenu. Još jedna rijetka pojava na koju gotovo svaki poznavalac naših planina ne može ostati ravnodušan.
Ono što se na kraju svega neminovno nameće kao zaključak je da se, htjeli mi u to vjerovati ili ne, priroda očigledno mijenja. I, naravno, krivac je isključivo čovjek, odnosno ljudska vrsta, a u tu vrstu se i mi ubrajamo, zar ne?         
 
< Prethodna   Slijedeća >

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?