STRATEŠKI PLAN RAZVOJA ENERGETSKOG SEKTORA FBiH PDF Ispis E-mail
27 May 2008
Image Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije (FMERI) je, prema svom rješenju od 24.09.2007. g., imenovalo ekspertnu grupu od deset članova sa projektnim zadatkom da naprave Strateški plan i program razvoja energetskog sektora FBiH (SPP). Ekspertna grupa je u periodu od oktobra 2007. g do februara 2008. godine uradila projektni zadatak te je ministarstvo nedavno „ponudilo“ nacrt SPP javnosti putem službene web stranice.

Međutim, prema informacijama iz ministarstva, primjedbe na ovaj obimni dokument se mogu pismeno poslati samo do kraja mjeseca maja, a završna javna rasprava bi se trebala održati 5. i 6. juna ove godine u Sarajevu. Takodjer, prema informacijama iz ministarstva, već su toku kantonalne javne rasprave (?), ali pozivi i termini za učešće javnosti „najvjerovatnije neće biti objavljeni na web-u ministarstva zbog stalnih izmjena i usklađivanja“. Javnost će navodno biti obavještavana, odnosno obavještava se „blagovremeno“ putem kantonalnih privrednih komora i kantonalnih vlasti koje su zadužene da organiziraju raprave po kantonima FBiH.

Image 


Ovakva žurba ministarstva da što prije dobije relevantni dokument je prosto začuđujuća kada se ima u vidu da isto ovo ministarstvo u proteklih 12 poslijeratnih godina nije uradilo gotovo ništa po ovom pitanju. Međutim, kada se žurba uporedi sa veoma sličnom žurbom prilikom donošenja Odluke o javnom interesu o gradnji EE objekata iz 2006. g. (dva dana prije isteka mandata Vlade FBiH) onda su stvari mnogo jasnije. Praktično, izrada ovog plana je u cilju opravdavanja  (dopunjavanja) donešene Odluke jer je u protekle dvije godine javnost osporavala Odluku upravo zbog nepostojanja strategije razvoja energetskog sektora.     
Prilično je nejasno kako će javnost imati prilike da prostudira obimni dokument u preostalom vremenskom roku, a pogotovo je nejasno kako je taj dokument uopće nastao u tako kratkom periodu. O tome kako i po kojim kriterijima je imenovana ekspertna grupa te na koji način je SPP pravljen ne treba posebno komentirati. Možda je dovoljno spomenuti primjer da autor jednog od poglavlja javno izjavljuje da njegov separat nije kompatibilan sa ostalim separatima SPP-a te da prilikom izrade istog nije imao koordinaciju i konsultacije sa ostalim članovima grupe.     
Iako se postavlja logično pitanje ima li uopće smisla davati sugestije na ovakav nacrt plana, to se jednostavno mora (makar) pokušati uraditi.

 
< Prethodna   Slijedeća >

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?