Jablaničko jezero, septembar 2008. godine PDF Ispis E-mail
23 September 2008

Image

Sunčanica (Lepomis gibbosus) je tzv. „korov“ riba koja je na nepoznat način dospjela u Jablaničko jezero. Prve jedinke su u jezeru primjećene prije par godina da bi danas njena populacija postala veoma brojna. Obzirom da se radi o veoma agresivnoj i proždrljivoj ribljoj vrsti lokalni ribolovci je nerijetko zovu i pirana. Ovo nije prva introducirana riblja vrsta koja je na nepoznat način dospjela u jezero. Istina, davno nekada je unešen u jezero šaran od strane ribolovne organizacije i isti se odlično prilagodio na uslove Jablaničkog jezera. Međutim, mnoge vrste koje su primjećene u posljednje vrijeme u jezeru (bjelica, smuđ, linjak, babuška...) prijete da zauvijek poremete populacije ribljih autohtonih vrsta. U tome su djelimično i uspjele te su, zajedno sa krivolovcima, već istrijebili atraktivnu glavaticu (gonjavac) koja više ne egzistira u vodama Jablaničkog jezera. Čini se da je na redu i neretvanski kljen čija populacija u jezeru je svedena na minimum, a nekoć je bila jedna od najbrojnijih.