Prezentiran izvještaj o stanju zaštite okoliša u BiH PDF Ispis E-mail
04 February 2009
Image Izvještaj o stanju okoliša u Bosni i Hercegovini za 2008. godinu sačinjen je od strane organizacije Green Visions, a uz pomoć Švicarske ambasade. Ovaj izvještaj se redovno izrađuje posljednjih par godina i do sada je uglavnom služio potrebama ambasade. Međutim, ove godine je izvještaj javno prezentiran u Konjicu i Foči.
Razlog zbog čega su izabrane ove dvije općine je u tome što se na ovim područjima nalaze izuzetni prirodni resursi koji pred ove općine stavljaju niz izazova u vezi sa pitanjima zaštite okoline. Panel diskusija u Konjicu je održana 28.01.2009. g. u saradnji sa udruženjem Zeleni Neretva iz Konjica, a prezentaciju izvještaja je vršio g. Anes Podić. Skupu se obratio i Prof dr Ibrahim Bušatlija koji se osvrnuo na aktualne probleme u oblasti zaštite okoliša u općini Konjic. Nakon prezentacija uslijedila je diskusija o stanju zaštite okoliša u Konjicu i regiji. Istaknuti su već poznati problemi koji su u vezi sa postojećim dilemama budućeg djelovanja općine Konjic u oblasti razvojnih projekata i zaštite prirodnih vrijednosti. Također, iznesene su određene inicijative u kojem pravcu bi trebala da se razvija zaštita okoline u Konjicu. Ono što je zapaženo od strane učesnika skupa je da se ovakvi skupovi veoma često održavaju u Konjicu te da zasigurno imaju svoju težinu kada je u pitanju kreiranje okolinske politike u općini Konjic i šire.