Deset godina djelovanja Fondacije Heinrich Böll u BiH PDF Ispis E-mail
25 October 2009
Image Povodom obilježavanja deset godina rada Fondacije Heinrich Böll u Bosni i Hercegovini na skupu u Sarajevu 21.10.2009. g. predstavljena je studija „Akteri bez društva“ autora Srđana Dvornika. Autor je iz Zagreba a ranije je vršio funkciju direktora ureda fondacije u Zagrebu. Na samom početku g-đa Mirela Grünther-Đečević, direktorica ureda fondacije u BiH, je podsjetila na obilježavanje godišnjice uz kratak osvrt na rad fondacije te pri tome izrazila zahvalnost svim onim akterima civilnog društva koji su ostvarili saradnju sa fondacijom u proteklih deset godina. Inače, Fondacija Heinrich Böll je iz Njemačke te je u svom djelovanju bliska stranci zelenih, odnosno njihovoj politici.
Uvaženi promotori su u svojim izlaganjima mahom utvrdili da je autor napravio odličnu studiju koja detaljno ocrtava stanje civilnog društva, kako u BiH, tako i u susjednim državama. Između ostalih, skupu se obratio njemački ambasador u BiH Joachim Schmidt te izrazio svoje mišljenje o povezanosti studije „Akteri bez društva“ sa javnim društvima u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Također, uvodničar Srđan Dizdarević se osvrnuo na tematiku ljudskih prava opisanu u studiji. Ostali uvodničari, koji su prezentovali ovu knjigu, Miroslav Živanović i Jaroslav Pecnik, izrazili su svoje pozitivno mišljenje o studiji. Nakon promocije uslijedio je svečani prijem u organizaciji Fondacije Heinrich Böll pa su se tom prilikom mogli susresti stare kolege i partneri iz BiH i Njemačke.
Podsjećamo da i naše udruženje ima sličnu obljetnicu od deset godina rada sa ovom njemačkom fondacijom. Saradnja je službeno započela 01.10.2009. g. kada je i potpisan prvi ugovor za realizaciju predloženog plana aktivnosti udruženja. Valja istaći da je udruženje Zeleni Neretva jedino u BiH sa kojom je fondacija imala neprekidnu saradnju svih deset godina.
 
< Prethodna   Slijedeća >

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?