Zagađenje Neretve industrijskim uljima ne prestaje PDF Ispis E-mail
07 August 2010

Konjic, avgust, 2010. g.

Zagađenje Neretve industrijskim uljima ne prestaje
Bukvalno svakodnevno građani Konjica posmatraju tanki film ulja koji se u vidu duginih boja, pod uticajem sunca, odražava na površini Neretve. Više nije riječ „samo“ o ekološkom incidentu uslijed neodgovornog ispuštanja otpadnih industrijskih ulja u rijeku od strane nekog od preduzeća smještenih u industrijskoj zoni neposredno uzvodno iznad Konjica. Ovo je praktično postala konstanta, odnosno sastavni dio tehnološkog procesa metalne industrije u Konjicu u kome se nesmetano iskorišteno industrijsko ulje ispušta u kanalizacionu mrežu, a time dalje u Neretvu.
Prosto je nevjerovatno da federalna inspekcija (nadležna za vode prve kategorije) ne uspjeva ovu pojavu, koja traje dug period, sankcionisati, odnosno otkriti počinioca i spriječiti dalje zagađivanje Neretve i Jablaničkog jezera. Da nedležne institucije žele raditi svoj posao pronalaženje odgovornog subjekta bi bilo, po našem mišljenju, veoma jednostavno i trajalo kratko. Naime, inspekcija ima pravo (i dužnost) pregledati dokumentaciju svih preduzeća koja se nalaze na ovom lokalitetu te na taj način precizno utvrditi koliku količinu industrijskih ulja preduzeća dobavljaju, a koliko troše u tehnološkom procesu. Razlika između ove dvije brojke očigledno završava u Neretvi.