Zapaljena planinska kuća „Lučine“ na Prenju PDF Ispis E-mail
22 October 2011
ImagePovodom, očigledno namjernog, paljenja planinske kuće „Lučine“ na planini Prenj uslijedio je niz osuđujućih komentara i inicijativa za organizovanje u cilju efikasnije borbe za zaštitu ove čudesne planine, kao i naših prirodnih vrijednosti uopće. Iako se većina ovih dešavanja (još uvijek) dešava putem internetskih društvenih mreža, očito je „kap prelila čašu“ te da su mnogi istinski poštovaoci i zaštitari prirode iz Jablanice, Konjica, Mostara namjerili da se odlučnije uhvate u koštac sa neprijateljima prirode. U nastavku prenosimo tekst planinara Nermina Đape u kojem se, uz neizbježne emocije, detaljnije objašnjava pozadina cijelog nemilog događaja.

 

 

„Ima li kraja vandalizmu i maćehinskom odnosu prema planinskim objektima na našim prirodnim ljepoticama? Hoće li i ovaj slučaj ostati samo još jedno mrtvo slovo na papiru i u arhivi MUP-a? Dignimo svoj glas – NEMOJTE ŠUTJETI!
I kao da nam svima nije bilo dovoljno uništenih planinskih kuća u toku ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini, nekako iz „čovjeka“ uvijek na obzorje dana ispliva ono vandalsko, destruktivno i sramotno u njemu. I dok je napravljena nova planinska kuća na Vrutku, obnovljen planinarski dom na Vilincu, te se radi na obnavljanju kuće na Jezercetu i gradnji nove planinske kuće na Čvrsnici – Plasi, isti taj „čovjek“ nastavlja svoj otuđivačko – rušilački pohod diljem svih pomenutih lokacija, ne štedeći pred sobom ni kockice za yamb, koje su me koštale ČITAVU jednu konvertibilnu marku, a vrijedile stotinama u apoenima bilo koje svjetske valute kada u mrkloj noći, uz zvuke jedne od radio – stanica, sa svojim prijateljima igrate partiju u sutrašnje pranje suđa, pravljenje čorbe ili čišćenje kolibe pri odlasku kući.
Isti taj „čovjek“ nije nas poštedio svojih izljeva kulture ni tog sramotnog dana kada je šestorka ljubitelja Prenja zatekla dimnjak planinske kuće „Lučine“ pod vedrim nebom. Ne, „čovjek“ dimnjak nije izbacio napolje, nego je zapalio jednu od najljepših i najstarijih kuća na Prenju u kojoj se on nalazio. Na njenom mjestu ostalo je samo zgarište, te par spužvi i ćebadi koje je „čovjek“ nehotično izbacio ispred kuće...vjerovatno da ih prozrači.
Dakle, 16. oktobra 2011. godine u Lučinama – jednoj od najljepših glacijalnih dolina Prenja, zapaljena je istoimena planinska kuća. Šest jablaničkih zaljubljenika ove planine postavljali su „kućice“ „Hercegovačke Transverzale“, a kada su oko 19:00 sati tog dana stigli do planinske kuće, ona je već bila potpuno izgorjela... odnosno, gotovo sve osim pomenutog dimnjaka, te par ćebadi i spužvi, koje su zajedno sa još par stvari bile uredno složene „ispred kuće“ – siguran znak da je kuća namjerno spaljena, a najvjerovatnije od strane srcu nam dragih krivolovaca, koji već odavno žele da budu „sami“ na ovom dijelu Prenja, kako bi neometano nastavili sa izlovom prelijepih i sada već uveliko rijetkih divokoza koje nastanjuju ovu prelijepu planinu. Bitna stvar je da su planinari prilikom polaska sa Glogova zatekli parkiran bijeli džip „Suzuki Vitara“ švicarskih tablica.
Definitivno najveća sramota koja se ikada dogodila na Prenju, pored krivolova i masovnog izlova divokoza od, ubjeđen sam, strane osoba neshvaćenih ljudskih "vrijednosti" i shvatanja... Nek im služi na čast i nek imaju šta pričati svojim sinovima, unucima... prenositi s koljena na koljeno kako su "divno i dostojanstveno" provodili svoje lovačke dane na obroncima našeg ljepotana Prenja. Kao što sam maloprije pomenuo - bijeli "terenac" Suzuki Vitara sa švicarskim tablicama viđen je tog dana, tako da MOLIM u ime svih nas - ukoliko imate bilo kakve informacije o automobilu, vlasniku automobila, te bilo koju informaciju koja bi pomogla da se ti „krasni“ ljudi identificiraju, javite - NEMOJTE ŠUTJETI! Nemojmo dopustiti da ova bruka prođe nekažnjeno i bez ijednog efikasnog glasa. Hvala Vam svima unaprijed na pomoći koju ćete nam, vjerovatno, pružiti da rasvjetlamo ovaj nemili događaj.“
(Autor: Nermin Đapo)

 
< Prethodna   Slijedeća >

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?