Pritužba na neefikasnost Federalne vodne inspekcije u slučajevima zagađenja Neretve PDF Ispis E-mail
13 January 2012

Image

Konjic, januar 2012. g.

Već godinama u Konjicu je prisutno zagađivanje rijeke Neretve od strane industrijskih postrojenja koja se nalaze na lokalitetu bivših Unisovih tvornica. Na desetine dopisa i dojava o slučajevima zagađenja poslano je iz ureda Udruženja Zeleni – Neretva na adresu nadležne Federalne vodne inspekcije. Nažalost, niti u jednom slučaju nismo dobili povratnu informaciju da je ova inspekcija obavila efikasno svoj posao, odnosno ustanovila identitet zagađivača i primjenila zakonske mjere sancionisanja. Posljednji slučaj enormnog i izuzetno opasnog zagađenja Neretve, te neefikasnost nadležne inspekcije povodom toga, ponukao nas je da generalnom direktoru Federalne uprave za inspekcijske poslove uputimo pismenu pritužbu na rad Federalne vodoprivredne inspekcije. Tekst dopisa navodimo u nastavku u cjelosti:

Federalna uprava za inspekcijske poslove
Sarajevo
G-din: Ibrahim Tirak, direktor

Konjic, 25.12.2011. godine
Broj: 01/12-11

Predmet: Reagovanje povodom neefikasnosti Federalne vodoprivredne inspekcije u slučaju dugogodišnjeg zagađenja rijeke Neretve na području Konjica

Poštovani,

Ovom prilikom želimo da iznesemo svoje pritužbe na neefikasnost u radu Federalne vodoprivredne inspekcije povodom (ne)rješavanja problema zagađenja rijeke Neretve na području općine Konjic. Naime, problem datira još od druge polovine 2008. godine pri čemu se od strane privrednih subjekata, smještenih na lokalitetu tzv. „Unisovih tvornica“ u Konjicu, vrši  zagađenje rijeke Neretve.

U posljednje tri godine naše udruženje je poslalo nemali broj dopisa u kojima smo obavještavali Federalnu upravu za inspekcijske poslove, odnosno Inspektorat vodoprivredne inspekcije o višestrukim zagađenjima rijeke Neretve na području Općine Konjic. Nažalost, niti za jedan slučaj zagađenja nije pronađen počinitelj od strane inspekcije. Ipak, posljednji slučaj drastičnog zagađenja rijeke Neretve (07.10.2011.), kao i neefikasnost inspekcije povodom  tog slučaja, ponukala nas je da Vam se obratimo ovim pismom.

Naime, početkom desetog mjeseca ove godine smo posljednji put obavjestili Inspektorat vodoprivredne inspekcije o zagađenju rijeke Neretve. Na dan zagađenja (07.10.2011.) članovi našeg udruženja, zajedno sa članovima Organizacije sportskih ribolovaca Konjic, te predstavnikom Agencije za slivno područje Jadranskog mora, uzeli su uzorak sa ispusne cijevi u rijeku Neretvu, te 50 m nizvodno od utoka otpadnih voda u korito rijeke. Rezultate analize ovih uzoraka Vam dostavljamo u prilogu. U uzorku otpadnih voda uzetom na dan zagađenja na ispustu u rijeku Neretvu koncentracija pojedinih hemijskih elemenata (Cr) prelazi dozvoljene vrijednosti i preko 40.000 puta (tačnije 41.200) prema Pravilniku o graničnim vrijednostima opasnih i štetnih tvari za tehnološke otpadne vode, te smo mišljenja da su rezultati analize i više nego dovoljni za utvrđivanje počinioca ovog zagađenja i njegovo sankcionisanje.

Budući da je od zagađenja rijeke Neretve prošlo više od dva i pol mjeseca želimo istaći da smo ogorčeni i zabrinuti da će i ovaj put ime počinioca ostati nepoznato, iako je ovaj put sve urađeno upravo onako kako nam je federalni inspektor i savjetovao da učinimo u slučaju ovakvih situacija.

Iskreno se nadamo da ćemo u što skorijem roku biti obavješteni o poduzetim aktivnostima federalnih inspektora, kao i o mjerama sankcionisanja koje su izrečene za počinioce ovih zagađenja. U suprotnom, ukoliko ne dobijemo informacije o poduzetim aktivnostima i eventualnim mjerama sankcionisanja za počinioce zagađenja rijeke Neretve, biti ćemo prisiljeni svoje nezadovoljstvo radom Federalne inspekcije iznijeti putem medija, a za što se iskreno nadamo da neće biti potrebe.

S poštovanjem,

Dino Nikšić
Predsjednik

Prilog:
-    Rezultati analize uzorka vode (Ur. br. 22-1/25-4-521-3/11)