Vrtaljica ostaje bez adekvatne zaštite PDF Ispis E-mail
21 February 2012
ImageIako je u proteklom periodu sve izgledalo kao da će Vrtaljica napokon dobiti adekvatnu zaštitu, ipak se to u skorijem vremenu  neće dogoditi. Udruženje Zeleni Neretva je sredinom 2011. godine pokrenulo službenu inicijativu za zaštitu Vrtaljice, te od resornog kantonalnog Ministarstva zatražilo da istu podrži.


 

Ministarstvo je tom prilikom odgovorilo da će podržati inicijativu i da će u narednom periodu poduzeti sve ono što je potrebno da Vrtaljica dobije adekvatan stepen zaštite. Također, u međuvremenu je i Općina Konjic dala saglasnost i podršku inicijativi zaštite Vrtaljice.Nakon niza dopisa u kojima je Udruženje Zeleni Neretva tražilo od reseronog ministarstva da ubrza proceduru zaštite Vrtaljice, na kraju smo dobili dopis da od zaštite Vrtaljice u periodu koji je pred nama neće biti ništa, jer „u prijedlogu proračuna HNK za 2012. godinu nisu predviđena financijska sredstva za stavljanje dijelova prirode pod zaštitu i sufinanciranje projekata iz oblasti okoliša“.
Vrtaljica pored Konjica je dolomitsko prirodno područje koje je još davne 1956. godine bilo pod zaštitom u vidu specijalnog botaničkog rezervata. Naime, riječ je o području sa dolomitnom podlogom koje je na malom prostoru udomilo izuzetno rijetke i vrijedne biljne vrste, dolomitofite. Rijetka su područja koja na ovako maloj površini udomljuju toliko različitih biljnih vrsta od kojih je veliki broj reliktnih, refugijalnih, endemičnih i stenoendemičnih, vrsta koje rastu samo na području Vrtaljice.
Iako je Vrtaljica još sredinom dvadesetog stoljeća imala zaštitu tadašnje države, u 21. stoljeću, kada je priroda sve ugroženija zbog izraženog (negativnog) utjecaja čovjeka Vrtaljica ostaje bez zaštite. Stari zakon koji je „štitio“ Vrtaljicu je nevažeći, a novi Zakon o zaštiti prirode iz 2003. g. nije predvidio rekategorizaciju „starih zaštićenih“ područja, tako da su gotovo sva ranija zaštićena  područja danas praktično bez zaštite. Nakon ovoga, ostaje nam da i dalje čekamo da Vrtaljica jednoga dana dobije adekvatnu zaštitu od strane onih koji su za takvo što i odgovorni!

 
< Prethodna

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?