Povodom Dana planete Zemlje PDF Ispis E-mail
28 April 2012
ImageDan planete Zemlje širom svijeta obilježava se 22. aprila. Tradicija obilježavanja ovog datuma potiče još iz 1970. godine, a 1990. godine ovaj datum postao je zvaničan i u međunarodnim okvirima. Cilj obilježavanja ovog dana je da se ukaže na ugroženost prirode i na čovjekov nemar u odnosu prema njoj, te na opasnost koja prijeti životu na Zemlji.

 

Povodom Dana planete Zemlje Udruženje za zaštitu okoline Zeleni Neretva je u sklopu ekološko-edukativnih aktivnosti, koje provodi u saradnji sa osnovnim školama na području općine Konjic, organiziralo posjet učenika izložbi fotografija “Ispod površine“. Izložba je postavljena u Galeriji Zavičajnog muzeja u Konjicu od strane autora Asada Herića. Inače, u periodu od 01. aprila pa sve do 15. juna Udruženje Zeleni Neretva u saradnji sa konjičkim osnovnim školama provodi ekološko-edukativne aktivnosti u vidu predavanja, radionica i izleta. Organiziranje ekološko-edukativnih aktivnosti u školama za krajnji cilj ima podizanje ekološke svijesti kod mladih na području općine Konjic. Kroz ovu aktivnost udruženje želi educirati mlade o tome kako očuvati i zaštititi prirodnu i životnu sredinu. Želja aktivista udruženja je da prenesu znanje na mlade generacije, generacije od kojih se očekuje da sutra preuzmu glavnu riječ kada je u pitanju zaštita životne sredine i iznalaženje kompromisa u cilju kvalitetnog i održivog razvoja naše kako naše opštine, tako i šireg područja.
„Neka budu samo mirni i veseli Dani Zemlje u budućnosti za naš lijepi svemirski brod Zemlja koji nastavlja da se okreće i kruži u hladnom svemiru sa njegovim toplim i lomljivim tovarom vedrog života.“ – Sekretar Ujedinjenih Nacija, U Thant, 21. mart 1971. godine.

 
< Prethodna   Slijedeća >

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?