IN MEMORIAM Prof. Dr. SULEJMAN REDŽIĆ PDF Ispis E-mail
01 February 2013
Image Bosanskohercegovačka javnost je sredinom januara ove godine bila nemalo iznenađena kada je u medije dospijela vijest o nestanku uvaženog univerzitetskog profesora, dr. Sulejmana Redžića. Par dana poslije, zauvijek smo se oprostili od akademika, predsjednika „Kruga 99“, velikog naučnika, intelektualca, zaštitnika prirodnih vrijednosti Bosne i Hercegovine, a iznad svega dobrog čovjeka bosanskog i čovjeka hercegovačkog, profesora doktora hadži Sulejmana Redžića.

Malo je intelektualaca tako širokog znanja, kakvo je imao uvaženi profesor Redžić, a još je manje onih koji su imali hrabrost da istinu kažu i onda kada ona i nije bila s radošću prihvaćena u određenim društvenim krugovima, a upravo to je uvijek i iznova činio ovaj veliki čovjek. Nas, konjičke „zelene“, za rahmetli Sulejmana Redžića vezuje mnogo toga. Vezuju nas zajedničke aktivnosti na odbrani i zaštiti naših rijeka, planina, jezera, jednom riječju svih prirodnih vrijednosti i prirodnih resursa Bosne i Hercegovine od beskrupuloznog nasrtaja današnjeg čovjeka. Pamtićemo ga po nizu akcija u kojima je pošteno, hrabro, iskreno i ljudski,  ali i sa visokostručnim argumentima naučnih dokaza ustrajao u zaštiti Neretve, Une, Prenja, Čvrsnice i mnogih drugih prirodnih vrijednosti Bosne i Hercegovine.
Tek šest mjeseci nakon osnivanja našeg udruženja i naše „bitke“ protiv izgradnje HE „Konjic“ upravo profesor Sulejman Redžić saziva u Sarajevu, na Prirodno-matematičkom fakultetu, 5. juna 1998. godine, na Svjetski dan zaštite prirodne sredine, okrugli sto na temu „Valorizacija prirodnih vrijednosti gorenjeg toka Neretve“. Na ovom skupu se po prvi put govori i o drugim, neenergetskim vrijednostima kanjona rijeke Neretve, te ozbiljno postavlja pitanje izgradnje brana u njenom gornjem toku. Do tada niti ijedan intelektualac, profesor, naučnik, nije smio, ili nije htio da se suprostavi energetskom lobiju. Sutradan, 6. juna, profesori sa Prirodno-matematičkog fakuleteta predvođeni profesorom Redžićem bili su gosti udruženja „Zeleni Neretva“, gdje im je upriličen izlet zajedno sa članovima udruženja upravo na lokaciju gdje je trebala biti izgrađena brana za HE „Konjic“.

Nekoliko godina poslije, kada su neki naši investitori nasrnuli na gornji tok rijeke  Neretve, uvaženi profesor Redžić ponovo staje na stranu zaštite prirode i dolazi u Glavatičevo na protesni skup građana – protivnika HES „Gornja Neretva“.  U svom visokostručnom, ali i ostrašćenom nastupu profesor Redžić je još jednom  pokazao da ga iznad svega krase hrabrost i moral. Sretni smo što baštinimo bar djelić ostavštine uvaženog profesora u našem udruženju. U našem sjećanju ostati će kao jedan od pionira, velikana, promocije i zaštite prirodnog nasljeđa naše zemlje bosanske i zemlje hercegovačke. Neka mu je lahka zemlja bosanska, a duši njegovoj vječni rahmet!
Foto: Prof. dr. Sulejman Redžić sa članovima udruženja „Zeleni Neretva“ na Spiljanskom mostu iznad Neretve  - mjestu nesuđene brane HE“ Konjic“ dana 06.06.1998. godine.
 
< Prethodna

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?