Održana 17. redovna Skupština udruženja PDF Ispis E-mail
09 May 2014
Image Udruženje za zaštitu okoline Zeleni Neretva iz Konjica održalo je prošle sedmice svoju 17. redovnu Skupštinu udruženja. Prva osnivačka Skupština ovog udruženja održana je u krajem, sada već davne, 1997. godine i od tada je prošlo više od 16 godina.

Nažalost, prošla godina je bila veoma turbulentna po pitanju rada i djelovanja udruženja. Razlog tih turbulencija su razne vrste pritisaka, koji su od strane nosioca izvršne vlasti i njihovih partnera mjesecima vršeni prema članovima rukovodstva udruženja, a sve zbog istrajavanja udruženja u svojim stavovima u vezi gradnje spornih hidrolektrana na Ljutoj.

Upravo je ova problematika bila i najviše prisutna tokom diskusije koja je među članovima Skupštine udruženja započela nakon podnijetih izvještaja i planova za rad u budućem periodu. Skupština je u startu podržala nezavisne stavove rukovodstva udruženja o svim ekološkim problemima kojima se bavilo u proteklom periodu, a posebno u slučaju izdavanja ekoloških dozvola za velike brane i hidroelektrane na Ljutoj.

Članovi Skupštine su jednoglasno osudili neprimjerene pritiske koji su vršeni (i još se vrše) prema udruženju, te je naglašeno da udruženje niko ne smije ucjenjivati, a pogotovo to ne bi smjeli vršiti predstavnici izvršne vlasti. Istina, nerijetko su članovi udruženja, tokom svojih 16 godina djelovanja, bivali „žigosani“ zbog svojih ekoloških stavova koji se nisu sviđali vlastodršcima i njima bliskim moćnicima. Međutim, posljednji primjeri su svojim obimom i ozbiljnošću itekako nadmašili ranije slučajeve, tako da udruženje još uvijek trpi velike negativne posljedice. Tokom nastavka diskusije predloženo je da udruženje ne mijenja svoju dosadašnju strategiju borbe protiv devastatora okoliša, te da se u budućnosti pokušaju u što većoj mjeri diverzificirati finansijski izvori udruženja, a u cilju osiguranja kontinuiteta nezavisnosti rada i djelovanja udruženja.             
 
< Prethodna   Slijedeća >

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?