Počela izrada Prostornog plana Općine Konjic PDF Ispis E-mail
25 February 2015
Image Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u Konjicu donesena je Odluka o pristupanju izrade Prostornog plana Općine Konjic za period od 2013. – 2033. godine. Tom prilikom je usvojena Prostorna osnova Općine Konjic, kao temeljni dokument na osnovu kojeg će se kreirati  Prostorni plan Općine Konjic. Izrada ovog najvažnijeg lokalnog prostorno-planskog dokumenta povjerena je Institutu „IPSA“ iz Sarajeva.
Općinski Prostorni plan je osnovni prostorno-planski dokument koji daje smjernice i uputstva institucijama i službama lokalne uprave za postupanje i korištenje prostora. Ovaj dokument treba da odredi svrsishodno organiziranje, korištenje i namjenu zemljišta, kao i mjere i smjernice za zaštitu prostora. Za planski period (2013.- 2033.), plan definiše sve dozvoljene zahvate u prostoru iz nadležnosti lokalne uprave.
Za zahvate iz nadležnosti kantona i entiteta, planski dokument preuzima opredjeljenja planova višeg reda. Metodologija izrade prostornog plana je definisana Uredbom o metodologiji izrade planskih dokumenata i podrazumijeva izradu plana u dvije faze i to:
  • Izrada prostorne osnove (1. faza)
  • Izrada Prednacrta, Nacrta i Prijedloga plana (2. faza)
 Do ovog momenta izrađena je Prostorna osnova Prostornog plana (slikovni format – jpg), koja je stavljena na javni uvid, te se može preuzeti sa stranice Instituta (kreatora Plana): http://www.ipsa-institut.com/index.php?option=com_content&view=article&id=325&Itemid=316&lang=en
Prema izjavama predstavnika Službe za pr. uređenje Općine Konjic svi zainteresirani građani moći će da pruže svoje pismene (i)li usmene komentare na Prostornu osnovu, te na ostale korake (dokumente) u drugoj fazi izrade ovog važnog dokumenta (Prednacrt, Nacrt, Prijedlog). S obzirom da se ovim Planom definišu razna pitanja od krucijalne važnosti po životnu sredinu tako ovom prilikom Udruženje Zeleni Neretva Konjic poziva sve zainteresirane građane iz općine Konjic da se uključe u monitoring izrade Plana, te da javno iznesu svoje komentare i sugestije na ponuđena rješenja.
 
< Prethodna

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?