Zloupotreba NVO sektora u Konjicu? PDF Ispis E-mail
17 March 2015
ImageNa nedavno održanom sastanku nevladinih organizacija iz Konjica analiziran je način izbora predstavnice nevladinih organizacija – Amele Hujdur, koja je u ime konjičkog NVO sektora prošle godine potpisala „Sporazum o saradnji“ sa Općinom Konjic. Sastanak NVO-a je iniciran od strane udruženja VIPK i Zeleni Neretva iz razloga što ove organizacije smatraju da je sam izbor predstavnice Hujdur izvršen netransparentno i neregularno.

Proces izbora je vršen uz zaobilaženje većinskog broja organizacija civilnog društva u Konjicu, te uz nepoštivanje osnovnih demokratskih principa za koje bi nevladine organizacije trebale da se zalažu.

S obzirom da prilikom vršenja odabira predstavnika NVO sektora uopće nisu konsultovane brojne aktivne organizacije, uključujući i potpisnice ovog saopćenja, može se reći da je na ovaj način došlo do zloupotrebe NVO sektora. Naime, od preko 150 nevladinih organizacija koje su registrirane na području općine Konjic, samo njih 17 je dalo svoju podršku „odabranoj“ predstavnici. Uz dužno poštovanje prema svim organizacijama koje su dale svoju saglasnost smatramo da i ostale organizacije imaju pravo da odlučuju o svom legitimnom predstavniku.

Treba naglasiti da je upravo ovaj pomenuti Sporazum osmišljen kao mehanizam koji treba podstaknuti lokalne vlasti na povećanje građanskog učešća kako bi se podržao proces tranzicije prema efikasnim, transparentnim i demokratskim institucijama lokalnog nivoa vlasti. Nažalost, već i sami početak ovog procesa, u vidu izbora nelegitimnog predstavnika NVO sektora, govori nam da su stvarni ciljevi daleko od deklarativnih.

Na kraju moramo napomenuti da i pored brojnih nedaća i  problema koje smo imali sa lokalnom vlasti u Konjicu, nećemo ni ovaj put pokleknuti, već ćemo uz autoritete iz ove oblasti zatražiti preispitivanje načina izbora pomenute predstavnice uz poštovanje otvorenog dijaloga i demokratskog pristupa uočenom problemu od strane svih nevladinih organizacija sa sjedištem u Konjicu.

Volonteri i prijatelji konjičke regije, Konjic
Udruženje za zaštitu okoline „Zeleni Neretva“, Konjic