Počele aktivnosti na revitalizaciji i popularizaciji Vrtaljice PDF Ispis E-mail
29 April 2016
ImagePodručje Vrtaljice (kod Konjica) još od dolaska Austrije na ove prostore izaziva interesovanje zbog svojih iznimnih prirodnih vrijednosti. Malo današnjih Konjičana uopšte zna činjenicu da je područje Vrtaljice zaštićeno još davne 1965. godine u vidu „specijalnog botaničkog rezervata“. Nažalost, danas je Vrtaljica u dobroj mjeri zapuštena i zaboravljena, a njen status zaštićenog područja je pravno zamršen i nedefiniran.
Udruženje za zaštitu okoline Zeleni Neretva Konjic ponovo je započelo aktivnosti revitalizacije područja, a u cilju popularizacije, zaštite i adekvatne valorizacije ovog vrijednog područja. Planom revitalizacije predviđena je izgradnja i postavljanje odmorišnih klupa, čišćenje i markiranje staza, izrada i postavljanje informativnih tabli za posjetioce, te izrada prigodnog . U prvim akcijama koje su započele sredinom aprila od strane aktivista udruženja vršeno je proširivanje i čišćenje pješačkih staza te izgradnja i postavljanje dijela klupa. Ove aktivnosti imaju za cilj oživljavanje mnogih mogućnosti koje Vrtaljica pruža građanima Konjica i drugim posjetiocima, a koje se ogledaju u raznim funkcijama Vrtaljice kao što su:
- naučno-edukativna funkcija,
- rekreativno-izletnička funkcija,
- institucionalna zaštita i vrednovanje područja,
- očuvanje biološke raznolikosti;
Dodatni razlog za aktualizaciju i popularizaciju Vrtaljice je sve izraženiji nedostatak parkovskih i rekreativnih zona u samom gradu Konjicu, a što je rezultat pretjerane urbanizacije gradskog jezgra (izgradnja novih stambenih objekata ili parkirališta na zelenim površinama). S obzirom da se ulaz na područje Vrtaljice nalazi na samo par minuta hoda od centra Konjica, tako Vrtaljica ima sve preduslove da ponovo postane omiljeno izletište i mjesto za odmor, rekreaciju ili pak edukaciju svih zainteresiranih građana.
 
< Prethodna   Slijedeća >

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?