Aktivnosti povodom Dana planete Zemlje PDF Ispis E-mail
29 April 2016
Image Međunarodni Dan planete Zemlje ove godine je obilježen nizom edukativnih aktivnosti koje su organizirane od strane Udruženja Zeleni Neretva iz Konjica u saradnji sa konjičkom prvom i drugom osnovnom školom, te sa gradskim obdaništem. Provedene aktivnosti su dio većeg edukativnog programa koje udruženje u kontunuitetu realizira ove godine pod motom „Podignimo svijest za čistiji svijet“ i koje je simbolično započelo na međunarodni Dan voda (22. mart), a finalizira se na međunarodni Dan zaštite okoline (5. juni).

Ovog puta su aktivisti udruženja, u saradnji sa nastavnim kadrom konjičkih osnovnih škola i obdaništa, proveli prigodne edukativne radionice sa učenicima, a nakon toga su upriličene projekcije popularnog ekološkog filma „Home“ (Dom), a čiji je kreator poznati autor i ekološki aktivista Yann Arthus-Bertrand. Film na veoma zanimljiv način, i uz gotovo nevjerovatne kadrove prirode, ukazuje na sve veći jaz između čovjeka i prirode, te na nedvosmisleni način ukazuje na činjenicu da ljudski rod (ne)svjesno uništava svoj jedini dom – planetu Zemlju. Nakon ovih aktivnosti učenici su imali priliku da uređuju dvorišta svojih škola novim sadnicama i cvijećem, te na taj način i praktično daju primjer kako bi se trebalo odnositi prema svojoj životnoj sredini.
Ovogodišnje obilježavanje Dana planete Zemlje finalizirano je organizacijom posjete Zemaljskom muzeju u Sarajevu za učenike ekoloških sekcija konjičkih osnovnih škola. Tom prilikom je 40 starijih osnovaca, zajedno sa nastavnicima i aktivistima udruženja, posjetilo muzej i uz vodstvo kustosa obišlo sve paviljone i aktualne muzejske postavke. Inače, ovo je prva poslijeratna organizirana grupna posjeta konjičkih đaka ovom znamenitom bosansko-hercegovačkom muzeju.