Novoizgrađena planinarska kuća Jezerce na Prenju ustupljena planinarima PDF Ispis E-mail
28 July 2016
ImageNakon deset godina gradnje na Prenju je ovog mjeseca novoizgrađena planinarska kuća, konačno i „službeno“, otvorila svoja vrata svim planinarima i posjetiocima. Kuća je sagrađena na mjestu gdje je do rata egzistirao „stari“ planinarski dom Jezerce (1650 m.n.m), smješten pored istoimenog izvora. Na području Jezerca još je austro-ugarska monarhija izgradila kuću “Katharinen Hütte”, koja nažalost nije dočekala kraj I svjetskog rata.
Na istom mjestu 1933. godine planinarsko društvo “Prijatelj prirode” iz Sarajeva gradi manji objekat koji je, uz određena dograđivanja 1950-tih, služio planinarima sve do posljednjeg rata kada je kuća zapaljena.

Način na koji je kuća ponovo sagrađena predstavlja presedan u povijesti bh. planinarstva. Inicijativa je začeta početkom 2005. g. od strane grupice planinara okupljenih oko foruma planinarskog web magazina Zone-2000. S obzirom da u startu inicijativa nije podržana od domaćih planinarskih asocijacija tako je ova grupa entuzijasta započela gradnju vlastitim radom i materijalnim prilozima. Iako je na početku ova zamisao izgledala prilično neostvarivo inicijativu su prihvatili „obični“ planinari i na stotine njih iz cijelog regiona je učestvovalo na gradnji kuće. Najveći izazov gradnje predstavljali su oštri planinski uslovi, kratka sezona i teška doprema materijala koji se, uglavnom na leđima planinara, prenosio sa „obližnjeg“ Crnog polja. Kako je to izgledalo najbolje opisuje izjava jednog od akcijaša: „Mi smo gradili kuću, a kuća je gradila nas! Radilo se, ali i družilo. Svaka akcija se završavala pjesmom uz gitaru pod zvjezdanim hercegovačkim nebom. Puno znoja i puno smijeha. I, uspjeli smo! Izgradili smo kuću, čvrstu, sigurnu i toplu. I, znate li šta smo uradili? Poklonili smo je onima koji su je gradili, onima kojima i treba da pripadala – planinarima…“

Kuća je uglavnom izgrađena od kamena i drveta te je izvana obložena limom kako bi odoljevala surovim prenjskim klimatskim uslovima. Važno je napomenuti da je sav drveni materijal također donešen iz doline te da niti jedna munika nije posječena tokom gradnje. Tehnički gledano; vanjske dimenzije kuće su 6,5 x 6,5 metara. Sastoji se iz dvije etaže: prizemlja sa dnevnim boravkom i drvarnicom, te potkrovlja u kome je spavaonica. Kapacitet kuće je 25 osoba. U dnevnom boravku je peć na drva, a u blizini kuće nalazi se izvor sa pitkom vodom. Do Jezerca vodi nekoliko staza iz različitih regiona Prenja, a najbliži pristup je iz Konjica (Konjička Bijela, Crno Polje). Kuća je otvorenog tipa (slobodna za boravak), ali su posjetioci dužni brinuti o njoj.

I baš kao što će za Prenj mnogi reći da je kultna planina bosansko-hercegovačkog planinarstva i alpinizma, tako se i kuća na Jezercu može okarakterisati kao jedan od najvažnijih planinarskih objekata u BiH. Zbog svog položaja koji omogućava pristup najvišim prenjskim vrhovima i stijenama, ali i brz uzmak u dolinu u slučaju nevremena, ova kuća se smatra najzaslužnijom za razvoj modernog bh. alpinizma, posebno u zimskim uslovima.