Italijanski kajakaši na Neretvi PDF Ispis E-mail
05 May 2005

Za vrijeme prvomajskih praznika općinu Konjic je posjetilo 30-ak kajakasa, članova kajakaskih sportskih klubova iz sjeverne Italije. Iskusni kajakaši (takmičari) iz Torina i okoline su inače ovih dana na turneji po najljepšim i najatraktivnijim rijekama regiona (Tara, Morača, Una) i na kontakt poziv iz udruženja "Zeleni-Neretva" iz Konjica su odlučili da posjete i kanjon Neretve. Visoki vodostaj Neretve uobičajen za ovo doba godine nije smetao iskusnim kajakašima da provezu cijeli kanjon na potezu od Glavatičeva do Džajića. Oduševljeni ljepotom kanjona i čistoćom rijeke Neretve obećali su da će Neretva u njihovim sljedećim planiranim turnejama po ovim prostorima biti obavezna destinacija. Inače u Konjicu postoji veliki broj rafting klubova, ali na žalost ne postoji niti jedan kajakaški. Vjerovatno je i to razlog što u gornjem toku Neretve rijetko možete vidjeti sportske kajakaše specijalizirane za tzv. divlje vode, mada ovaj tok Neretve pruža idealne uslove za upražnjavanje ovog popularnog sporta. Nadamo se da će gornja Neretva ubuduće biti još češće posjećena od strane raznih kakakaša i avanturista.