MOTKOM PO LEĐIMA MINISTRA ZBOG USKRAĆENE OKOLINSKE DOZVOLE PDF Ispis E-mail
30 August 2007

ImageDana 29.8.2007. bh. mediji su objavili vijest da je Drago Lukenda iz Širokog Brijega, inače dobitnik koncesije za izgradnju mini hidroelektrane na rijeci Dušćici u selu Duge kod Prozora, drvenom palicom ispred zgrade vlade HNK napao Zejnila Trešnju, pomoćnika kantonalnog ministra za zaštitu okoliša.

Kako tvrdi Zejnil Trešnjo, napad je najvjerovatnije uslijedio kao reakcija vlasnika firme Eco Energy(!!!) na odbijanje ministarstva da izda okolinsku dozvolu za projekat MHE u Dugama. Trešnjo smatra da je razlog za napad činjenica da je dan prije napada upravo on potpisao rješenje kojim je Lukendinoj firmi odbijen zahtjev za izdavanje okolinske dozvole za izgradnju male hidroelektrane.
Udruženje za zaštitu okoline „Zeleni – Neretva“ iz Konjica oštro osuđuje ovaj incident te smatra da počinitelja treba pod hitno sankcionisati.     
Inače, predmetna elektrana je već godinama sporna. Zanimljivo je da su mještani Duga mahom protiv jer bi realizacijom projekta ostali bez vode, a nestao bi i poznati atraktivni vodopad neposredno ispod sela, a koji je pod zaštitom države još od 1958. godine. Nasuprot stavu mještana Općina Prozor je dala koncesiju pomenutoj firmi. Nema sumnje da naziv firme koncesionara (Eco energy) garantuje visoko kvalitetnu ekološku energiju čija se realizacija želi ostvariti i motkom po leđima ministra.
 
< Prethodna   Slijedeća >

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?