POLITIKA I EKOLOGIJA PDF Ispis E-mail
30 August 2007
Image„Stopirana investicija od 10 miliona eura“ naslov je vijesti koja je objavljena u Dnevnom avazu dana 29.8.2007. g. U vijesti se navodi da je Kantonalni sud u Sarajevu (ovo je drugi slučaj ovakve presude) osporio dodjelu koncesije za tri mini hidroelektrane na rijeci Biloj u travničkoj općini. Sud je presudio na osnovu tužbe ekologa, koji svoju argumentaciju temelje na tvrdnji da se radi o neekološkim projektima. Međutim, gradnja tri MHE od sudskog postaje politički problem širih (međunarodnih) razmjera. Naime, koncesiju za izgradnju dobila je firma PCC iz Njemačke putem svoje ispostave u BiH – sarajevske firme Grid BiH. Delegacija firme iz Njemačke posjećuje načelnika općine Travnik, a najavljuje se i posjeta (čitaj: pritisak) i njemačkog ambasadora u BiH g. Mihaela Šmunka. U pitanju je svojevrstan pritisak na sudstvo od strane politike kakvo je nezamislivo u državi iz koje dolazi koncesionar.
Zanimljiva je i tvrdnja iz firme PCC da su već nabavili opremu za sve tri elektrane u iznosu od 5 miliona eura (!!!) Zakonska procedura jasno propisuje da prije dobijanja okolinske dozvole nisu dozvoljeni nikakvi građevinski radovi, a za svaku kupovinu opreme rizik snosi koncesionar. Također, prije dobijanja okolinske dozvole nije ni moguće praviti izvedbeni projekat jer dozvola sadrži jedinstvene parametre koji uslovljavaju rad elektrane (ovisno o samom vodotoku), a na osnovu kojih se pravi projekat i nabavlja tehnička oprema. Iako njemačka firma dobro poznaje slične propise iz svoje zemlje to je ne sprečava da troškove navodne kupovine opreme iznose kao glavni argument za dobijanje okolinske dozvole.
Također, interesantan je i bombastičan naslov objavljene vijesti, u kojem se navodi „stopiranje investicije od 10 miliona eura“, ali se u samom tekstu uopće ne spominje politički pritisak koji njemački koncesionar javno vrši na bh. institucije.    
 
< Prethodna   Slijedeća >

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?