Počele aktivnosti na revitalizaciji i popularizaciji Vrtaljice
29 April 2016
ImagePodručje Vrtaljice (kod Konjica) još od dolaska Austrije na ove prostore izaziva interesovanje zbog svojih iznimnih prirodnih vrijednosti. Malo današnjih Konjičana uopšte zna činjenicu da je područje Vrtaljice zaštićeno još davne 1965. godine u vidu „specijalnog botaničkog rezervata“. Nažalost, danas je Vrtaljica u dobroj mjeri zapuštena i zaboravljena, a njen status zaštićenog područja je pravno zamršen i nedefiniran.
Opširnije...
 
Podignimo svijest za bolji svijet
28 March 2016
Image Obilježavanjem 22. marta  - međunarodnog Dana voda, pod nazivom „Podignimo svijest za bolji svijet“, zvanično je počeo edukativni program koji udruženje Zeleni Neretva Konjic namjerava provoditi tokom ove godine
Opširnije...
 
Ušteda izgradnje Autoputa Vc na račun planine Prenj
21 February 2016
ImageOvih dana mediji u Federaciji BiH raspisali su se o tome da bi promjena planirane trase Autoputa Vc (Lot 3) na relaciji Konjic (petlja Ovčari) – Mostar Sjever (petlja Vrapčići) donijela uštede od oko 300 miliona eura. Prema novoj ideji Vlade FBiH trasa više ne bi išla obodom planine Prenj, kako je to planirano prvobitnom varijantom, već bi praktično prolazila kroz središte planine „koristeći pri tome prirodne pogodnosti, kao što je ulaz kroz dolinu (konjičke) Bijele, te najnovije dostupne tehnologije za tehničku izvedbu projekta“.
Opširnije...
 
Zašto javnost ne učestvuje u odlučivanju o rizičnim ekološkim projektima?
30 December 2015
ImageUdruženje Zeleni Neretva je u Konjicu održalo javnu tribinu pod naslovom „Posljedice (ne)učešća javnosti u participativnom odlučivanju o okolišu“. Javna tribina je održana dana 28.12.2015. g. u saradnji sa Fondacijom Heinrich Boll, Ured za BiH, kao i u prisustvo predstavnika nadležnih kantonalnih i općinskih službi, lokalnih medija, te predstavnika raznih drugih lokalnih nevladinih organizacija i ostalih zainteresiranih građana. 
Opširnije...
 
Decenija i pol saradnje sa Fondacijom Heinrich Böll
20 December 2015
ImageKrajem 2015. godine navršiti će se tačno 15 godina neprekidne saradnje između našeg udruženja i Fondacije  Heinrich Böll. Upravo u vrijeme osnivanja regionalnog ureda njemačke Fondacije Heinrich Böll u Sarajevu (1999. godina) naše udruženje, tada još mlado i neiskusno, vodilo je svoju prvu veliku ekološku bitku – kampanju protiv izgradnje hidroelektrane Konjic na Neretvi. Fondacija je odmah nakon upoznavanja sa problematikom prepoznala važnost ovog demokratskog procesa i podržala djelovanje našeg udruženja.
Opširnije...
 
Balkanske rijeke na totalnoj rasprodaji
20 December 2015
Image„Više od 900 novih planiranih hidroenergetskih projekata prijete da zauvijek promijene prirodu Balkana, a čiji su nezaobilazni dio upravo njene prekrasne očuvane rijeke. Značajan dio tih projekata financira se europskim javnim novcem ili pak, od strane kompanija sa sjedištem u EU, a ono što posebno zabrinjava je činjenica da se oko 30% projekata planira realizirati u zaštićenim područjima. Ako se realiziraju svi planovi do 2024. godine, regija će imati višak proizvodnje el. energije od 56 posto, koji se realno teško može izvoziti", rekla je za portal H-Alter Pippa Gallop iz organizacije Bankwatch.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 21 - 30 od 58

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?