Neizvjestan nastavak izgradnje HE Ulog na Neretvi
11 June 2015
ImageNa posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS-a podnešeni su izvještaji republičke Komisije za koncesije za period 2014. godine. Pri tome je Komisija, između ostalog, izvjestila narodne poslanike o stanju realizacije projekta HE Ulog na rijeci Neretvi.  Sadržaj ovog izvještaja upravo potvrđuje mnoge činjenice u vezi ovog spornog projekta, a na koje predstavnici Udruženje Zeleni Neretva iz Konjica već duže vrijeme upozoravaju javnost.
 
Opširnije...
 
Edukativne aktivnosti povodom 5. juna
11 June 2015
ImageU skladu sa planom i programom rada za ovu godinu Udruženje Zeleni Neretva provodi ekološke edukativne aktivnosti sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju. Ove aktivnosti se provode u saradnji sa konjičkim Udruženjem roditelja djece i omladine s poteškoćama u razvoju, te uz podršku Prve osnovne škole iz Konjica.
Opširnije...
 
Održana 18. redovna Skupština udruženja
20 May 2015
ImageRedovna Skupština udruženja, koja je ove godina bila i izbornog karaktera, uspješno je održana u Konjicu dana 29.04.2015. godine. Na samom početku sjednice prisutnima se pozdravnim govorom obratio predsjedavajući Skupštine, da bi nakon toga predsjednik Predsjedništva udruženja izvršio prezentaciju djelovanja udruženja u proteklom periodu, kao i planove za budući rad.
Opširnije...
 
Izgradnja HE Ulog prijeti izazivanjem katastrofe u Konjicu
16 April 2015
ImageNajveća zabilježena poplava u istoriji Konjica desila se davne 1934. godine. Tada je uslijed klizanja i obrušavanja tla iznad Neretve, upravo na današnjoj lokaciji izgradnje HE Ulog, došlo do stvaranja privremene brane i velike vodene akumulacije, koja je nakon pucanja uzrokovala ogromni plavni talas pri čemu je Konjic doživio najveću poplavu u svojoj istoriji. Za sve druge, manje poplave koje su zadesile Konjic u skorijoj istoriji uzrok je identičan:
  • nestabilno tlo u kanjonu rijeke Neretve na području Uloga.
Opširnije...
 
Uključi se danas – sutra može biti kasno
08 April 2015
ImageIako je učešće javnosti u procesima donošenja odluka iz oblasti životne sredine zagarantovano domaćim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama, ipak je takva praksa na izuzetno niskom nivou. Većina procesa donošenja odluka od važnosti po okolinu odvija se bez aktivnog učešća šire javnosti. Čak i u slučajevima kada se javnost zainteresira za određenu ekološku problematiku, obično se radi o direktno afektiranom stanovništvu koje se u proces odlučivanja uključuje prekasno, odnosno tek nakon provedenih procedura odlučivanja.
Opširnije...
 
Regulacioni plan Boračkog jezera – posljednja šansa za zaštitu jezera
24 March 2015
ImageBoračko jezero je jedno od najvrijednijih planinskih jezera u Bosni i Hercegovini. Nažalost, neprimjeren odnos čovjeka prema jezeru i okolini, a koji je prisutan tokom posljednjih nekoliko desetljeća, doveo je ovaj prirodni dragulj na rub ekološkog opstanka. Jedna od posljednjih šansi da se Boračko jezero dugoročno zaštiti od negativnih ljudskih uticaja je donošenje novog Regulacionog plana, a čija izrada je trenutno u toku od strane konjičkih lokalnih vlasti. Novi Regulacioni plan bi trebao da bude primjeren ovom osjetljivom prirodnom području, te da dugoročno uskladi razvojnu i zaštitnu funkciju jezera.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 31 - 40 od 61

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?