Izgradnja HE Ulog prijeti izazivanjem katastrofe u Konjicu
16 April 2015
ImageNajveća zabilježena poplava u istoriji Konjica desila se davne 1934. godine. Tada je uslijed klizanja i obrušavanja tla iznad Neretve, upravo na današnjoj lokaciji izgradnje HE Ulog, došlo do stvaranja privremene brane i velike vodene akumulacije, koja je nakon pucanja uzrokovala ogromni plavni talas pri čemu je Konjic doživio najveću poplavu u svojoj istoriji. Za sve druge, manje poplave koje su zadesile Konjic u skorijoj istoriji uzrok je identičan:
  • nestabilno tlo u kanjonu rijeke Neretve na području Uloga.
Opširnije...
 
Uključi se danas – sutra može biti kasno
08 April 2015
ImageIako je učešće javnosti u procesima donošenja odluka iz oblasti životne sredine zagarantovano domaćim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama, ipak je takva praksa na izuzetno niskom nivou. Većina procesa donošenja odluka od važnosti po okolinu odvija se bez aktivnog učešća šire javnosti. Čak i u slučajevima kada se javnost zainteresira za određenu ekološku problematiku, obično se radi o direktno afektiranom stanovništvu koje se u proces odlučivanja uključuje prekasno, odnosno tek nakon provedenih procedura odlučivanja.
Opširnije...
 
Regulacioni plan Boračkog jezera – posljednja šansa za zaštitu jezera
24 March 2015
ImageBoračko jezero je jedno od najvrijednijih planinskih jezera u Bosni i Hercegovini. Nažalost, neprimjeren odnos čovjeka prema jezeru i okolini, a koji je prisutan tokom posljednjih nekoliko desetljeća, doveo je ovaj prirodni dragulj na rub ekološkog opstanka. Jedna od posljednjih šansi da se Boračko jezero dugoročno zaštiti od negativnih ljudskih uticaja je donošenje novog Regulacionog plana, a čija izrada je trenutno u toku od strane konjičkih lokalnih vlasti. Novi Regulacioni plan bi trebao da bude primjeren ovom osjetljivom prirodnom području, te da dugoročno uskladi razvojnu i zaštitnu funkciju jezera.
Opširnije...
 
Zloupotreba NVO sektora u Konjicu?
17 March 2015
ImageNa nedavno održanom sastanku nevladinih organizacija iz Konjica analiziran je način izbora predstavnice nevladinih organizacija – Amele Hujdur, koja je u ime konjičkog NVO sektora prošle godine potpisala „Sporazum o saradnji“ sa Općinom Konjic. Sastanak NVO-a je iniciran od strane udruženja VIPK i Zeleni Neretva iz razloga što ove organizacije smatraju da je sam izbor predstavnice Hujdur izvršen netransparentno i neregularno.
Opširnije...
 
Počela izrada Prostornog plana Općine Konjic
25 February 2015
Image Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u Konjicu donesena je Odluka o pristupanju izrade Prostornog plana Općine Konjic za period od 2013. – 2033. godine. Tom prilikom je usvojena Prostorna osnova Općine Konjic, kao temeljni dokument na osnovu kojeg će se kreirati  Prostorni plan Općine Konjic. Izrada ovog najvažnijeg lokalnog prostorno-planskog dokumenta povjerena je Institutu „IPSA“ iz Sarajeva.
Opširnije...
 
Prirodne vrijednosti opine Konjic – šansa za održivi razvoj
25 December 2014
ImageIzuzetne prirodne vrijednosti kojima općina Konjic obiluje još uvijek nisu prepoznate kao razvojni potencijal od strane lokalne zajednice. S obzirom da se ne posmatraju kao razvojni resurs ovi potencijali nisu adekvatno ni valorizirani u cilju iskorištavanja na bazi održivog razvoja. Upravo je ova problematika bila glavna tema okruglog stola koji je održan ove sedmice u Konjicu u organizaciji Udruženja Zeleni Neretva, te uz podršku Fondacije Heinrich Böll, ured u BiH.    
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 31 - 40 od 58

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?