Protest za spas kanjona Ljute
12 June 2013
ImagePar stotina građana, uglavnom planinara, ekoloških aktivista i poštovaoca prirode, učestvovalo je u mirnim protestima koji su održani 06.06.2013. godine u Sarajevu. Nezadovoljni građani su izrazili svoje negodovanje zbog izdavanja okolinskih dozvola za gradnju visokih brana na rijeci Ljuta u općini Konjic.
Opširnije...
 
Otvoreno pismo ministrici zbog izdatih okolinskih dozvola za visoke brane na Ljutoj
02 June 2013
ImageUdruženje za zaštitu okoline „Zeleni Neretva“ iz Konjica uputilo je otvoreno protestno pismo na adresu ministrice Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a povodom izdavanja okolinskih (ekoloških) dozvola za gradnju triju visokih brana za hidroelektrane na rijeci Ljuta. Obzirom da Udruženje„Zeleni Neretva“  smatra da su pomenute okolinske dozvole dodjeljene uz niz propusta i nepravilnosti tako ovim putem od Ministarstva traži odgovore na konkretne primjedbe koje su priložene uz otvoreno pismo. U nastavku ove vijesti možete pročitati upućeno pismo, kao i priložene primjedbe koje se odnose na izdavanje rješenja za sporne okolinske dozvole.
Opširnije...
 
Planinarski savez Kantona Sarajevo upućuje protest zbog gradnje visokih brana u kanjonu Ljute
25 May 2013
ImagePrema informacijama koje smo dobili od kolega iz planinarskih društava dana 18.05.2013. g. održana je izborna Skupština Planinarskog saveza Kantona Sarajevo. Od ukupno 16 članica ovog Saveza, Skupštini su prisustvovali delegati 13 planinarskih društava ovog kantona.
Opširnije...
 
Voda i biodiverzitet
22 May 2013
ImageMeđunarodni dan biološke raznolikosti se obilježava 22. maja svake godine. Ovaj datum je proglašen od strane Ujedinjenih nacija međunarodnim danom bioraznolikosti (biodiverziteta) s ciljem da se podigne svijest o značaju i ugroženosti biljnog i životinjskog svijeta na planeti Zemlji. Većina nas se na sam pomen biodiverziteta upita: „Šta je to biodiverzitet i kakav je njegov značaj“? Najprostiji odgovor je da je to sve ono živo što nas okružuje, to je raznolikost živog svijeta i njegovih procesa odnosno sama priroda. Raznolikost živog svijeta određenog područja predstavlja bogatstvo u ekološkom, ekonomskom i društvenom pogledu, te ima ogroman značaj kada je u pitanju život i opstanak čovjeka na tom području.
Opširnije...
 
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - Dodjeljena ekološka dozvola za gradnju brana u budućem Nacionalnom parku
17 May 2013
Image Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo je rješenje kojim se izdaje ekološka dozvola za gradnju tri visoke brane za hidroelektrane na rijeci Ljuta u općini Konjic. Planirane hidroelektrane nalaze su u vrijednom kanjonskom prirodnom području planiranog Nacionanog parka „Igman-Bjelašnica-Treskavica-Visočica“, a Odluku o stavljanju ovog područja u poseban režim zaštite prostora donijeli su federalni organi još 2005. godine. Odluka je donešena u cilju očuvanja bioloških, pejzažnih i geomorfoloških vrijednosti područja, a za provođenje iste zaduženo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Međutim, umjesto da radi na očuvanju ovog područja Federalno ministarstvo radi upravo suprotno – dozvoljava devastaciju  bioloških, pejzažnih i geomorfoloških vrijednosti u kanjonu rijeke Ljute.
Opširnije...
 
Početak gradnje HE Ulog na Neretvi?
26 April 2013
ImageKako javljaju domaći mediji Srebrenka Golić, ministarka Ministarstva građevine, prostornog uređenja i ekologije u Vladi RS-a, došla je čak u Kalinovik dana 25.04.2013. godine kako bi „svečano“ uručila građevinsku dozvolu firmi EFT HE Ulog, kao investitoru i koncesionaru za izgradnju hidrolektrane Ulog na gornjem toku Neretve. Građevinska dozvola je uručena investitoru dvije i pol godine nakon stvarnog početka izvođenja građevinskih radova na terenu koji su u direktnoj funkciji projekta HE Ulog (pristupni putevi i sl.).
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 51 - 60 od 61

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?