Voda i biodiverzitet
22 May 2013
ImageMeđunarodni dan biološke raznolikosti se obilježava 22. maja svake godine. Ovaj datum je proglašen od strane Ujedinjenih nacija međunarodnim danom bioraznolikosti (biodiverziteta) s ciljem da se podigne svijest o značaju i ugroženosti biljnog i životinjskog svijeta na planeti Zemlji. Većina nas se na sam pomen biodiverziteta upita: „Šta je to biodiverzitet i kakav je njegov značaj“? Najprostiji odgovor je da je to sve ono živo što nas okružuje, to je raznolikost živog svijeta i njegovih procesa odnosno sama priroda. Raznolikost živog svijeta određenog područja predstavlja bogatstvo u ekološkom, ekonomskom i društvenom pogledu, te ima ogroman značaj kada je u pitanju život i opstanak čovjeka na tom području.
Opširnije...
 
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - Dodjeljena ekološka dozvola za gradnju brana u budućem Nacionalnom parku
17 May 2013
Image Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo je rješenje kojim se izdaje ekološka dozvola za gradnju tri visoke brane za hidroelektrane na rijeci Ljuta u općini Konjic. Planirane hidroelektrane nalaze su u vrijednom kanjonskom prirodnom području planiranog Nacionanog parka „Igman-Bjelašnica-Treskavica-Visočica“, a Odluku o stavljanju ovog područja u poseban režim zaštite prostora donijeli su federalni organi još 2005. godine. Odluka je donešena u cilju očuvanja bioloških, pejzažnih i geomorfoloških vrijednosti područja, a za provođenje iste zaduženo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Međutim, umjesto da radi na očuvanju ovog područja Federalno ministarstvo radi upravo suprotno – dozvoljava devastaciju  bioloških, pejzažnih i geomorfoloških vrijednosti u kanjonu rijeke Ljute.
Opširnije...
 
Početak gradnje HE Ulog na Neretvi?
26 April 2013
ImageKako javljaju domaći mediji Srebrenka Golić, ministarka Ministarstva građevine, prostornog uređenja i ekologije u Vladi RS-a, došla je čak u Kalinovik dana 25.04.2013. godine kako bi „svečano“ uručila građevinsku dozvolu firmi EFT HE Ulog, kao investitoru i koncesionaru za izgradnju hidrolektrane Ulog na gornjem toku Neretve. Građevinska dozvola je uručena investitoru dvije i pol godine nakon stvarnog početka izvođenja građevinskih radova na terenu koji su u direktnoj funkciji projekta HE Ulog (pristupni putevi i sl.).
Opširnije...
 
Dan planete Zemlje
21 April 2013
ImageDan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, a na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija, usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja. Međutim, postavlja se pitanje da li je samo ovaj datum dovoljan da se sačuva naša planeta? Naravno da nije!
Opširnije...
 
Obilježeno 15 godina djelovanja udruženja
03 April 2013
ImageUdruženje za zaštitu okoline Zeleni Neretva iz Konjica ovih dana obilježava punih 15 godina postojanja i djelovanja. Zboga toga je 16. redovna Skupština udruženja, koja je održana 28.03.2013. godine, ovaj put imala i svečarski karakter. Nakon prvog, redovnog dijela Skupštine na kojem su usvojeni izvještaji o proteklom radu, te planovi za naredni period, pristupilo se svečanom dijelu Skupštine. Tom prilikom je izvršena prezentacija „u slici i riječi“ kojom se željelo podsjetiti prisutne članove i goste na sve važnije detalje u proteklih 15 godina rada udruženja. Tekst prezentacije u cjelosti prenosimo u nastavku.
Opširnije...
 
Svjetski dan voda – 22. mart
03 April 2013
ImageUdruženje za zaštitu okoline Zeleni Neretva iz Konjica je ove godine obilježilo Svjetski dan voda prigodnom video projekcijom, a koja je održana 22. marta u amfiteatru Srednje škole u Konjicu. Projekciji su prisustvovali učenici Srednje škole iz Konjica. Kao i prethodnih godina, tokom proljetnog perioda, udruženje provodi ekološko-edukativne aktivnosti koje realizira u saradnji sa školama na području općine Konjic. Kroz sve ove aktivnosti krajnji cilj Udruženja jeste podizanje svijesti, posebno kod mladih ljudi, kako o zaštiti voda čiji smo dan obilježili, tako i prirode i okoliša općenito.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 51 - 58 od 58

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?