Vijesti 2009
Sramota na obalama Neretve PDF Ispis E-mail
25 May 2009
Image  Vrsni fotograf i dokazani ekolog Dino Kasalo ovaj put nas je zaista šokirao svojim novim fotografijama sa obala Neretve u Konjicu. Iako se uobičajeno smatra da su ovakvi prizori daleko od nas hiljadama milja, nažalost ove slike dokazuju da i mi imamo vlastite „trovače“ dostojne inih prekookeanskih tankera. Paperje mladih pačića totalno umazano i zalijepljeno mašinskim uljem pokazuje svu nemoć (ili nehtijenje) nadležnih službi, ali i bahatost i smjelost novopečenih „privrednih“ giganata.
Opširnije...
 
Promocija gornjeg toka rijeke Neretve PDF Ispis E-mail
14 May 2009
Image Za gornji tok Neretve su mnogi bh. građani čuli, a neki su ga i posjetili, bilo kao ribolovci, rafteri ili samo posjetioci željni iskonske prirode. Međutim, pod gornjim tokom se gotovo po pravilu podrazumijeva dio toka od Glavatičeva do Konjica, ali „pravi“ gornji dio rijeke uzvodno od Glavatičeva pa sve do njenog izvora ostaje sakriven od očiju javnosti. Razloga za to ima dosta, a je ipak najvažniji taj što su bivše vlasti zapostavljale ovo područje te nisu davale dozvole za gradnju bilo kakve infrastrukture i puteva.
Opširnije...
 
Krivolov na Jablaničkom jezeru ne jenjava PDF Ispis E-mail
14 May 2009
Image O problemu krivolova na našim rijekama i jezerima smo se ranije više puta oglašavali. Iako se činilo da je u zadnjih par godina krivolov u fazi smanjenja praksa na Jablaničkom jezeru dokazuje upravo suprotno. Lovočuvarske službe iz Jablanice i Konjica u proteklom periodu su uradili ogroman posao te zaplijenili i uništili na desetine ribarskih mreža i drugih nedozvoljenih rekvizita kojima se služe krivolovci.
Opširnije...
 
Počelo uređenje Vrtaljice PDF Ispis E-mail
11 May 2009
Image Vrtaljica je brdo koje se naslanja na sami centar grada Konjica te je oduvijek privalačila pažnju konjičana  i služila kao idealno mjesto za izlet i rekreaciju. Njena geografska pozicija i sastav tla (dolomiti) uslovili su mnoštvo endemskih biljnih vrsta na ovom vrijednom području pa je ono često posjećeno od strane profesora i studenata za potrebe terenske nastave botanike. Zbog tih svojih karatkeristika Vrtaljica je stavljena pod zaštitu (one) države još 1956. godine i to kao specijalni prirodni rezervat. Nažalost, ratne i poratne prilike su učinile da je ovo mjesto danas zaboravljeno i zapušteno što je velika šteta imajući u vidu da se u gradu svakodnevnom urbanizacijom smanjuju parkovske površine.
Opširnije...
 
Održana redovna izvještajna Skupština udruženja PDF Ispis E-mail
30 April 2009
Image Krajem aprila održana je 12. redovna Skupština udruženja za zaštitu okoline Zeleni Neretva iz Konjica. Na samom početku skupa prisutni članovi i gosti su dobili na uvid izvještaje za prošlu godinu i isti su nakon prezentacije jednoglasno usvojeni. Generalna ocjena učesnika Skupštine se svodi na činjenicu da je udruženje ispunilo plan koji je zacrtan na prethodnoj skupštini. Prilikom usvajanja plana za tekuću godinu učesnici su davali svoje prijedloge i sugestije kako bi se predložene aktivnosti dopunile dodatnim sadržajima.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 19 - 27 od 29

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?