Vijesti 2010
Potopljena istina PDF Ispis E-mail
13 December 2010
Image Novembar 2010. godine ostaće zabilježen i po nadprosječnim padavinama i nezapamćenim poplavama u BiH, ali i u čitavom regionu. Rijeke su se izlile iz korita i izazvale katastrofalne poplave u nizu naselja. Zanimljivo je da su u BiH najveće poplave sa velikim štetama izazvane u gradovima i naseljima uz vodotoke Drine i Neretve, ali i u Popovom polju. Zašto bi to bilo potrebno posebno istaći?
Opširnije...
 
Da Bijela ne bude crna PDF Ispis E-mail
13 December 2010
Image „Da Bijela ne bude crna“ naziv je akcije čišćenja otpada koji je nedavno, nošen bujicom sa deponije Vrabač, završio u selu Bijela. Nekoliko nevladinih organizacija iz Konjica udružilo se u ovom poduhvatu, a cijelu akciju koja je održana u subotu (11.12.2010.), podržalo je i komunalno preduzeće Standard iz Konjica. Preko pedeset volontera iz Konjica odazvalo se na poziv i uzelo učešće u ovoj akciji, a akciju su podržali i mještani sela Bijela.

Opširnije...
 
Povodom ekološke katastrofe na deponiji „Vrabač“ PDF Ispis E-mail
23 November 2010
ImageNedavni povodanj, koji je zahvatio područje Konjica, uzrokovao je obrušavanje otpada sa gradske deponije Vrabač u obližnje naselje Bijelu, te na taj način izazvao ekološku katastrofu kakva se ne pamti u ovim krajevima. Tone otpada su bukvalno zatrpale obližnji zaseok Madeškovići, koji je lociran ispod deponije, a veliki dio otpada je, nošen bujicom, nastavio svoj put rijekom Bijelom dalje u Neretvu i Jablaničko jezero.
Opširnije...
 
Povodanj izazvao velike štete u Konjicu PDF Ispis E-mail
15 November 2010
Image Uslijed velikih padavina, koje su posljednjih dana zadesile rejon sjeverne Hercegovine, došlo je do značajnog povećanja nivoa vodotoka Neretve i njenih pritoka. Iako nije došlo do direktnog izlijevanja rijeke Neretve iz korita novoformirani potoci i bujice su ipak prouzročili velike štete.
Opširnije...
 
ZAKON I PRAKSA (Procudura procjene uticaja na okoliš HE Ulog) PDF Ispis E-mail
02 November 2010
Image Odmah po saznanju o dodjeli koncesije kompaniji EFT za izgradnju HE Ulog na Neretvi udruženje Zeleni Neretva je animiralo javnost o mogućim štetnim posljedicama naročito na nizvodni tok Neretve koji se u potpunosti nalazi u općini Konjic, odnosno FBiH. O tome je informisano i općinsko rukovodstvo koje ozbiljno shvata sve moguće opasnosti, prvenstveno po turističku valorizaciju gornjeg toka Neretve. Od januara do oktobra ove godine uslijedila su tri pismena obraćanja i upozorenja općine Konjic na više relevantnih adresa u FBiH i RS na koja nijedan od adresanata nije uputio odgovor.

Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 9 od 32

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?