Vijesti 2010
Zagađivač Neretve u Konjicu i dalje pod konspirativnim imenom N.N. PDF Ispis E-mail
01 February 2010
ImageNesporna je činjenica da protekle dvije godine Neretva kroz gradsko jezgro Konjica, znatan dio godine, teče zagađena industrijskim uljima, a što se najbolje oslikava kada je manji vodostaj. I proteklog ljeta se skoro svakodnevno sa obnovljene konjičke ćuprije mogao vidjeti spektar duginih boja što se reflektirao sa vodene površine prekrivene tankim filmom ulja.           
Opširnije...
 
Dogovor na štetu Neretve PDF Ispis E-mail
21 January 2010
ImageOvom prilikom posjetiocima našeg sajta objavljujemo tekst dopisa što ga je načelnik općine Konjic uputio na više adresa. Tekst je praktično upozorenje Federalnom ministarstvu turizma i okoliša na scenarij koji se priprema za dobijanje okolinske dozvole za HE Ulog na Gornjoj Neretvi. Iz teksta je evidentno da koncesionar za HE Ulog (firma EFT) i potencijalni koncesionar za HES Gornja Neretva (firma Intrade energija) prave dogovor čiji je osnovni cilj smanjiti troškove izgradnje hidroenergetskih objekata što bi za posljedicu imalo ekstremnu devastaciju nizvodnog toka Gornje Neretve, upravo najvrijednijeg prirodnog dobra u cjelokupnom toku Neretve. Ovo je očigledan primjer kako privatne firme, ali i vladine ustanove oba entiteta, nalaze dogovore kada cijenu plaća prirodno dobro.
Opširnije...
 
Reagovanje o imenovanju članova savjetodavnog vijeća vodnog područja Jadranskog mora PDF Ispis E-mail
21 January 2010
ImageUdruženje za zaštitu okoline Zeleni Neretva Konjic uputilo je na adresu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (FMPVŠ) reagovanje zbog načina imenovanja članova savjetodavnog vijeća vodnog područja Jadranskog mora. Naime, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je dana 30.10.2009. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva privrede, vodoprivrede i šumarstva, imenovala savjetodavno vijeće vodnog područja Jadranskog mora. U vijeću se nalazi 25 (dvadesetpet) članova.
Opširnije...
 
Objavljena nova publikacija o gornjem toku Neretve PDF Ispis E-mail
14 January 2010
Image Brošura o Gornjoj Neretvi, odnosno o području gornjeg toka Neretve, izdana je krajem protekle godine od strane udruženja za zaštitu okoline Zeleni Neretva iz Konjica, a uz podršku regionalnog ureda za Bosnu i Hercegovinu njemačke Fondacije Heinrich Böll. Publikacija je još jedan pokušaj promocije ovog vrijednog prirodnog resursa kojem prijeti uništenje izgradnjom visokih brana.   
Opširnije...
 
Gornji tok Neretve u funkciji održivog razvoja PDF Ispis E-mail
14 January 2010
Image Okrugli sto na temu održivog razvoja na području Gornje Neretve održan je krajem decembra (28.12.2009.) u Konjicu. Organizator skupa je udruženje Zeleni Neretva Konjic uz podršku Fondacije Heinrich Böll, ured za BiH. Pored organizatora, skupu su prisustvovali predstavnici zainteresiranih strana iz Konjica: Udruženje rafting djelatnika, Organizacija sportskih ribolovaca, Udruženje za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa, Planinarsko društvo Borašnica, kao i lokalni mediji.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 28 - 32 od 32

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?