Vijesti 2011
Suša uzima danak na području gornjeg toka Neretve PDF Ispis E-mail
10 September 2011
ImageSušni period, koji je zahvatio Hercegovinu posljednjih sedmica, sve više negativno utiče na ionako niske vodostaje rijeka, jezera i izvora. Vodostaj gornjeg toka rijeke Neretve je izuzetno nizak, a prije petnaestak dana presušili su i gornji izvori takozvane izvorišne čelenke Neretve na području Borča.
Opširnije...
 
Kantonalno ministarstvo podržalo inicijativu za zaštitu Vrtaljice PDF Ispis E-mail
01 August 2011
ImageUdruženje za zaštitu okoline Zeleni Neretva već duži vremenski period provodi aktivnosti na afirmaciji i zaštiti vrijednog prirodnog područja Vrtaljica kod Konjica. Kao finale tih aktivnosti uslijedila je zvanična inicijativa prema nadležnom kantonalnom ministarstvu za pokretanje procedure zakonske zaštite Vrtaljice.
Opširnije...
 
Zaštita i održivi razvoj Boračkog jezera PDF Ispis E-mail
24 July 2011
ImageBoračko jezero predstavlja jedno od najljepših i najvrijednijih prirodnih jezera u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u osjetljivom kraškom području obronaka planine Prenj (općina Konjic) te je od 1957. godine jezero zakonski zaštićeno kao Spomenik prirode. Nažalost, danas status zaštite jezera zakonski nije tačno definiran čime se otvaraju mogućnosti za razne (ne)ekološke radnje koje vrše devastaciju jezera i priobalja.
Opširnije...
 
„Cvjetanje vode“ na Jablaničkom jezeru uzrokovano fosfatima? PDF Ispis E-mail
20 July 2011
Image Nakon što je na lokaciji utoka rijeke Neretve u Jablaničko jezero primjećena radikalna promjena boje vode, članovi Udruženja za zaštitu okoline Zeleni Neretva, zajedno sa predstavnicima Organizacije sportskih ribolovaca, u jutarnjim satima 12.07.2011. g. izašli su na teren na područje starog željezničkog mosta na Drecelju pored Konjica.
Opširnije...
 
Procjena uticaja na okoliš za mHE Duboki potok i mHE Veliki Duboki potok PDF Ispis E-mail
11 July 2011
ImageMinistarstvo, trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK obratilo se 15.06.2011. pismenim putem Udruženju za zaštitu okoline Zeleni Neretva iz Konjica da u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša HNK dostavi mišljenje o Procjenama uticaja na okoliš, a u funkciji izdavanja okolinske dozvole za izgradnju mini HE (mHE) Duboki potok i mHE Veliki Duboki potok u gornjem toku rijeke Trešanica.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 10 - 18 od 36

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?