ZELENO – BOJA BUDUĆNOSTI PDF Ispis E-mail
15 October 2007
Image„Zeleno – boja budućnosti: potencijal za reformsku politiku na jugoistoku Europe“ naslov je međunarodne konferencije održane prošlog vikenda (6-7.10.2007.) na Ilidži. Konferencija je organizirana od strane sarajevskog Ureda za BiH njemačke Fondacije Heinrich Böll u saradnji sa Fondacijom Green European i The Green East-West Dialogue. Obzirom da je Fondacija Heinrich Böll bliska stranci Savez 90/Zeleni tako se i njen rad orijentira prema osnovnim vrijednostima zelene politike. Konferenciju je otvorio Ralf Fucks, predsjednik Fondacije Heinrich Böll, pred oko stotinu učesnika, za koje se može reći da su najistaknutiji protagonisti zelene politike u regionu, kako iz političkog tako i iz nevladinog sektora i medija.
 Program ove dvodnevne konferencije je tematski podijeljen na tri panela:
1. Prezentacija razvoja zelene politike u zemljama JIE;
2. Nova/Stara zelena Europa – Zelena perspektiva sigurnosti u regiji;
3. Energija i ekonomija – veliki izazovi razvoja.
Konferencija je započela sa prezentacijom razvoja zelene politike u zemljama jugoistočne Evrope tj. u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Iako svaka od pomenutih zemalja ima svoje specifičnosti, one također dijele i mnoge zajedničke elemente, a koji se najvećim dijelom tiču pretpostavljenosti zelene politike tzv. egzistencijalnim pitanjima. Zelena politika u regionu se profilirala uglavnom kroz razvoj civilnog sektora i djelovanje nevladinih organizacija, nakon čega je došlo i do pojave prvih političkih partija sa prefiksom “zeleni”. Osim prikaza stanja iz regiona, učesnici su imali priliku čuti i izlaganje dvije evropske parlamentarke, Gisele Kallenbach iz Njemacke i Ulrike Lunacek iz Austrije. One su govorile o iskustvima i razvoju zelenih, ali i civilnih, mirovnih i ženskih pokreta, u svojim zemljama, te o važnosti postojanja zelenih političkih stranaka. Iako su prva dva panela bila kvalitetna i zanimljiva, ipak se stiče utisak da je posljednji panel izazvao najviše interesovanja učesnika, mahom aktivista iz nevladinih organizacija koje se bave zaštitom okoline obzirom da su isti željeli da predstave aktualne i konkretne probleme u regionu i da diskutuju o njima. To im je dobrim dijelom omogućeno i pomognuto od strane moderatora – g. Tonija Vidana iz zagrebačke Zelene akcije, kao i od g. Mirze Kušljugića, profesora tuzlanskog univerziteta, koji je upriličio izvanredno uvodno izlaganje na temu energije, ekologije i ekonomije.
Nažalost, u BiH (i regionu) je ustaljeno mišljenje javnosti da se pod zelenom politikom podrazumijeva isključivo zaštita okoliša, artikulirana kroz rad nevladinih organizacija. Međutim, zelena politika je puno širi pojam od brige za okoliš, a njena politička načela su sažeta u globalnoj povelji Zelenih, koja objedinjuje ekologiju, održivi razvoj, socijalnu pravdu, participativnu demokratiji, nenasilje i poštivanje različitosti. Iako se uglavnom smješta među političku ljevicu njeni je zagovornici smatraju alternativom klasičnim i tradicionalnim političkim ideologijama poput socijalizma, konzervativizma i liberalizma. Ipak, unatoč marginaliziranosti vlastite uloge i nepoznavanju odrednica zelenog političkog djelovanja od strane aktera političkog života, zelena politika egzistira i u regionu jugoistične Evrope, a ova konferencija je bila odlična prilika da se predstavi njena istorija i razvoj, kao i sadašnji momenat, te da se razmijene iskustva sa kolegama iz Evropske Unije.
 
< Prethodna   Slijedeća >

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?