Objavljeno drugo, dopunjeno izdanje knjige „Zaštita prirode – međunarodni standardi i stanje u BiH“ PDF Ispis E-mail
12 December 2012
Image Od strane Udruženja za zaštitu okoline Zeleni Neretva iz Konjica publikovano je drugo, dopunjeno izdanje knjige „Zaštita prirode – međunarodni standardi i stanje u BiH“. Štampanje publikacije je realizirano uz podršku bh. ureda Fondacije Heinrich Böll, a priređivač publikacije je Amir Variščić, dugogodišnji aktivista udruženja. Glavni razlog za izradu drugog, dopunjenog izdanja ove publikacije je činjenica da je prvo izdanje iz 2008. godine distribuirano u rekordno malom vremenskom periodu, te da općenito postoji nedostatak aktualnog štiva o tematici zaštite prirode u Bosni i Hercegovini.

Nažalost, ovo je vjerovatno jedina cjelovita bh. publikacija koja obuhvata problematiku zaštite prirode i komparira međunarodne standarde sa stanjem zaštite prirode u BiH. Oskudni podaci iz ove oblasti, koji se uglavnom mogu pronaći na pojedinim web stranama, nisu ni grupisani ni ažurirani na način da bi mogli poslužiti svim zainteresovanim subjektima. Stoga je Udruženje Zeleni Neretva, kao doprinos procedurama na zaštiti prirodnih područja, odlučilo kreirati drugo izdanje publikacije koja obuhvata osnovne informacije o zaštiti prirode, kako u međunarodnim okvirima, tako i u okvirima postojećeg stanja u BiH. Publikacija je ažurirana novim informacijama u vezi zaštićenih objekata u BiH. Obzirom da je napisana jednostavnim jezikom ova publikacija će, nadamo se, pronaći put do čitalaca iz nevladinih organizacija, djelatnika institucija lokalne samouprave, ali i svih drugih zainteresovanih grupa i pojedinaca. Potpuno oslobođena bilo kakvih političkih komentara, publikacija sadrži osnovne informacije o međunarodnim standardima u zaštiti prirode, kao i procedure koje je potrebno provesti da bi se zakonski zaštitile određene prirodne vrijednosti u BiH. Također, pored trenutno postojećih i praktično zaštićenih područja, u publikaciji su navedene i kompletirane liste „starih" zaštićenih prirodnih objekata iako za većinu njih praktično više ne važe aktualne zakonske odredbe zaštite. Vjerujemo da će ove informacije doprinjeti otvaranju dijaloga između nadležnih institucija i javnosti što bi trebalo olakšati procese uspostavljanja novih prirodnih područja u BiH. Promocija ove publikacije će se održati u sklopu okruglog stola „Perspektive budućeg Nacionalnog parka „Prenj-Čvrsnica-Čabulja-Vran“, a koji će se održati u Konjicu (Bosanska soba/Narodni univerzitet) dana 19.12.2012. godine sa početkom u 18:00 sati. Elektronska verzija (pdf) ove publikacije može se slobodno preuzeti na linku:

Slijedeća >