Radovi u kanjonu Rakitnice PDF Ispis E-mail
07 June 2004
Nakon dojave našeg članstva o radovima u kanjonu Rakitnice na tri različite lokacije, Udruženje je reagovalo dopisom adresiranim na Službu za urbanizam i prostorno građenje općine Konjic, u kojem se traže informacije o svrsi navedenih radova. Informisani smo da služba nije upoznata sa radovima u kanjonu i za iste nije izdavala urbanističku saglasnost. Nakon toga je na teren izašla ekipa šumarskog inpektorata Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i naložila hitnu obustavu radova. Prema njihovom izvještaju radi se o izgradnji tri putne komunikacije od kojih su dvije za potrebe šumarstva, a jedna za povezivanje sela Prebilje i Dubočani. Investitor radova je općina Konjic,a izvođač preduzeće Šumarstvo ''Prenj'' iz Konjica. S obzirom da se radi o zaštićenom području (rezervat prirode) koju potvrđuje još uvijek važeći Prostorni plan iz 1981. godine , ali i budućem srcu nacionalnog parka Bjelašnica - Igman - Treskavica (u toku je parlamentarna procedura), pomenuta inspekcija je uočila nepravilnosti u radu (nedostatak potrebne dokumentacije) i naložila obustavu do pronalaženja rješenja. Na potezu su prostorni planeri i Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša koje bi trebalo da ovaj visokovrijedni prostor već jednom definiše.