Regulacioni plan Boračkog jezera – posljednja šansa za zaštitu jezera PDF Ispis E-mail
24 March 2015
ImageBoračko jezero je jedno od najvrijednijih planinskih jezera u Bosni i Hercegovini. Nažalost, neprimjeren odnos čovjeka prema jezeru i okolini, a koji je prisutan tokom posljednjih nekoliko desetljeća, doveo je ovaj prirodni dragulj na rub ekološkog opstanka. Jedna od posljednjih šansi da se Boračko jezero dugoročno zaštiti od negativnih ljudskih uticaja je donošenje novog Regulacionog plana, a čija izrada je trenutno u toku od strane konjičkih lokalnih vlasti. Novi Regulacioni plan bi trebao da bude primjeren ovom osjetljivom prirodnom području, te da dugoročno uskladi razvojnu i zaštitnu funkciju jezera.
Općinsko vijeće je na svojoj 18. sjednici donijelo Odluku o utvrđivanju nacrta Regulacionog plana Boračkog jezera i upućivanja na javnu raspravu. Regulacioni plan predstavlja prostorno-planski dokument kojim se za duži vremenski period definišu uslovi urbanizacije i građenja na određenom području. Javne rasprave o nacrtu plana su predviđene da se održe početkom marta u Konjicu i na Boračkom jezeru, a informacije u vezi termina javnih rasprava, kao i nacrta Regulacionog plana se mogu dobiti u nadležnoj općinskoj Službi za urbanizam. Stoga, ovim putem pozivamo sve zainteresirane pojedince i grupe da se uključe u proces izrade i usvajanja novog Regulacionog plana Boračkog jezera, a u cilju transparentnijeg odvijanja cijelog procesa i donošenja kvalitetnog plana koji će zadovoljiti i razvojnu i zaštitnu funkciju.

Više informacija o trenutnom stanju Boračkog jezera i okoline može se pronaći u publikaciji „Boračko jezero – zaštita i održivi razvoj“ , a koja je izdana od strane Udruženja Zeleni Neretva Konjic: