Uključi se danas – sutra može biti kasno PDF Ispis E-mail
08 April 2015
ImageIako je učešće javnosti u procesima donošenja odluka iz oblasti životne sredine zagarantovano domaćim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama, ipak je takva praksa na izuzetno niskom nivou. Većina procesa donošenja odluka od važnosti po okolinu odvija se bez aktivnog učešća šire javnosti. Čak i u slučajevima kada se javnost zainteresira za određenu ekološku problematiku, obično se radi o direktno afektiranom stanovništvu koje se u proces odlučivanja uključuje prekasno, odnosno tek nakon provedenih procedura odlučivanja.

Kao glavni problemi nedovoljnog učešća javnosti u procesima odlučivanja (okolinska politika i upravljanje zajedničkim dobrima) mogu se istaći:

• opća neinformiranost lokalne javnosti o svojim pravima učešća u procesima od važnosti za okolinu i prirodne resurse;
  • zanemarivanje svojih zakonskih obaveza uključivanja javnosti i objavljivanja informacija od važnosti za okolinu od strane nadležnih službi;
  • pasivnost javnosti i nedostatak interesovanja za uključenje u procese;

Ovakva situacija je glavni razlog uključenja Udruženja Zeleni Neretva Konjic u realizaciju projekta pod nazivom „Uključi se danas – sutra može biti kasno“, a koji se od februara ove godine provodi u saradnji sa Fondacijom Heinrich Böll, ured za BiH. Osnovni cilj projekta jeste povećanje učešća lokalne javnosti u okolinsko-političkim procesima odlučivanja, te uvođenje prakse participativnog pristupa upravljanja prirodnim resursima na lokalnom nivou. Projektne aktivnosti imaju za cilj da educiraju lokalnu javnost o zakonskim mogućnostima, pravima, kao i važnostima učešća u okolinsko-političkim procesima. Pored toga, udruženje će  i vlastitim primjerom pokušati potaknuti i ohrabriti grupe i pojedince da se uključe u procese, te da animira javnu administraciju na odgovornije izvršenje svojih zakonskih obaveza (informisanje javnosti o okolinskim temama, javni pozivi za učešće u procesima, javnim raspravama i sl.) uključenja javnosti u procese odlučivanja o okolinskim temama. Imajući u vidu da područje općine Konjic raspolaže vrijednim prirodnim resursima čija namjena još uvijek nije definirana, tako u bliskoj budućnosti predstoje veoma važni procesi odlučivanja o namjeni i upravljanju prirodnim zajedničkim dobrima. Problem je čak i kompleksniji jer pojedini planirani objekti ne mogu zajedno egzistirati u prostoru te će se morati donijeti konkretne odluke u vezi zaštićenih područja, vodnih potencijala, putne infrastrukture i dr.