Dobivena dugogodišnja bitka protiv izgradnje „mega“ brane u Brazilu PDF Ispis E-mail
30 August 2016
ImageOvih dana internetom kruži novost koju je iz srca Amazonije poslao brazilski Green Peace. Poslije tridesetogodišnje borbe pripadnici naroda Mundruku dobili su najvažniju bitku za svoju rijeku, a to je da se „mega“ brana Sao Luiz do Tapajos neće graditi. Ova pobjeda bi se teško izvojevala da se u kampanju protiv ove kolosalne brane nije uključilo oko 1,2 miliona aktivista širem svijeta. Ova ogromna brana, druga po veličini u Brazilu, trebala je potopi 200.000 hektara zemljišta, a u njena postrojenja bi se instalisala ogromna snaga od preko 8.000 MW.
Odluku od odustajanju od izgradnje brane (tačnije, oduzimanje ekološke dozvole) donijela je brazilska okolinska agencija IBAMA nakon što je utvrđeno da bi izgradnja ove velike brane izazvale nepovratne okolinske posljedice. Odluci su prethodile brojne kampanje i rasprave između brazilske vlade, lokalnog stanovništva, multinacionalnih kompanija i velikih internacionalnih ekoloških organizacija, a koje su na kraju rezultirale oduzimanjem licence.

Image

Potaknuti ovom viješću aktivisti iz Udruženja Zeleni Neretva Konjic održali su skromni performans kojim se želi odati poštovanje i priznanje kolegama iz Brazila i cijelog svijeta. Ovim činom se daje podrška „bez ostatka“ svim aktivistima širom svijeta koji se bore protiv ovakvih i sličnih iznimno štetnih projekata. Najčešće su to borbe između Davida i Golijata, stoga su i pobijede „malih i nevažnih“ mnogo značajnije i više im se radujemo.

Aktivisti našeg udruženja su sa obala čiste i bistre rijeke Neretve u Konjicu poslali poruku transparentom sa natpisom „Pusti rijeku neka teče“ (Let the River Flow), čime su izrazili poštovanje prema brazilskim kolegama, ali i pokušali ukazati na opasnost gradnje planiranih brana na gornjem toku Neretve. Naime, gotovo cio gornji tok Neretve od izvora do Konjica u dužini od oko 85 km, kao i njene pritoke, planiran je da bude iskorišten u hidroenergetske svrhe pri čemu je planirana gradnja četiri hidroelektrane sa visokim branama i pripadajućim akumulacijama, kao i preko 50 tzv. mini hidroelektrana. I sve to na vodotoku (i pritokama) čija je voda cijelom dužinom od izvora do Konjica pitka!!!         

 

Image 

 
< Prethodna   Slijedeća >

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?