Markiranje puteva na Prenju PDF Ispis E-mail
24 October 2004
Nakon skoro decenije tavorenja i popriličnog rasula Planinarsko društvo Borašnica je konačno počelo sa radom. Malu pomoć u tome je pružilo i udruženje " Zeleni- Neretva " u čijim prostorijama planinari održavaju svoje pripremne sastanke.

Kao prioriteti rada društva utvrđene su aktivnosti na markiranju be z bijednih planinarskih staza na planini Prenj i obnova stare planinarske kuće na Ljubini . Za dva mjeseca rada planinari su odradili zavidan posao. Dom na Ljubini je pred useljenjem i samo još nedostaju ležajevi (spužve) da ugođaj bude potpun . Urađena je i markacija do doma i to iz samog centra grada, a sve u cilju popularizacije ovog sporta i planina uopće.

Na Prenju su markirane važnije dionice na potezima: Idbar - Tisovica - Zelena glava i Bijela - Rapta - Tisovica - Zelena glava. U saradnji sa općinskim centrom civilne zaštite uništena je poveća gomila neeksplodiranih eksplozivnih sredstava i spod vrha Otiš , a također su obilježena i neka minska polja koja su mogla biti uzrok nevolja za neupućene planinare.

Sa ovakvim i sličnim aktivnostima Prenj postaje sve važnija destinacija ljubitelja prirode i polako zauzima mjesto koje mu i pripada.