Skupština Saveza EkomrežaBiH PDF Ispis E-mail
10 March 2005
U Sarajevu je dana 06.03.2005. g. održana osnivačka Skupština Saveza EkomražeBiH. Savez je nastao na temeljima dvogodišnjeg projekta "EkomrežaBiH" i zaključaka sa posljednje Skupštine održane krajem prošle godine u Banjaluci. Skupštini su prisustvovali predstavnici 19 punopravnih članica ekoloških udruženja čiji zastupnici su potpisali akt o udruživanju u Savez. Projekat "EkomrežaBiH" je okupljao 28 ekoloških udruženja (19 punopravnih i 17 pridruženih članica) i kao primarni cilj je imao elektronsko umrežavanje članica putem web portala i mailing liste, a kao rezultat takve saradnje uslijedilo je i zajedničko provođenje nekoliko većih aktivnosti u prošloj godini:

- kampanja protiv izgradnje brana na bosansko-hercegovačkim rijekama;

- obilježavanje međunarodnog Dana planete zemlje (22. april);

- kampanja i potpisivanje peticije za usvajanje Aarhuske konvencije (pristupa informacijama) od strane državnih organa BiH;

- obilježavanje međunarodnog Dana bez automobila (22. septembar);

Na protekloj Skupštini Saveza EMBiH usvojen je i Statut saveza u kojem su pored ciljeva, zadataka i uslova za članstvo određeni i sljedeći organi saveza:

Skupština Saveza EMBiH
Skupštinu čine sve punopravne članice Saveza EMBiH, a za predsjednika Skupštine Saveza izabran je Amir Variščić iz udruženja "Zeleni - Neretva" iz Konjica.

Sekretarijat Saveza EMBiH
Sekretarijat Saveza čine predsjednik Saveza, sekretar i dva pomoćnika, a za predsjednika Saveza je izabran Viktor Bjelić iz udruženja "Mladi istraživači Banjaluke" iz Banjaluke.

Upravni odbor Saveza EMBiH
Upravni odbor saveza čini 5 članova, a za predsjednika upravnog odbora je izabran Rijad Tikveša iz udruženja "Ekotim" iz Sarajeva.

Sjedište Saveza EMBiH je u Banjaluci, ulica Cara Lazara 24.